Алън: Ценностите и моралът са по-големи от политиката

Алън: Ценностите и моралът са по-големи от политиката | StandartNews.com

София. Необичаен, нетрадиционен, но много човечен и достоен за адмирации жест. Така накратко може да се определи инициативата на посланика на Нейно величество британската кралица Елизабет II в България, Джонатан Алън и съпругата му Елизабет да бъдат домакини в четвъртък вечер на традиционния Ифтар (празнична вечеря бел.ред.) в свещения за мюсюлманите месец Рамадан.

Пред дипломати и обществен и интелектуален елит в тесен кръг главият мюфтия в България, Мустафа Хаджи, специално поканен за събитието, отслужи ритуал, чиято кулминация бе залеза на Слънцето, в 21.12 ч, след който час на мюсюлманите е разрешено да сложат храна и вода в устата си.

Ето какво каза Негово превъзходителство на емоционалната церемония:

Много хора ме питат защо съм домакин на Ифтар тази вечер. Казват, че не е обичайно за държавен представител и публична фигура да го прави. За мен това е странен въпрос. В Обединеното Кралство, съпругата ми и аз сме присъствали на много Ифтари, на някои от които домакини са били наши приятели, а на други - министри. Помня едно такова събитие в Кения, когато работата ми беше свързана със Сомалия.

В България съм бил канен на събития в Синaгогата. Тук, в Резиденцията, съм бил домакин на събития по повод Коледа и Великден според западните традиции, които са различни от тези на православната вяра.

В България може би 15% от населението изповядва исляма. Това е много висок процент за малцинство и го прави ключова част от населението.

Ако аз искам да съм Посланик в цяла България и към всички българи, въпросът не е „защо", а „защо не". Защо всеки национален и местен лидер да не иска също да празнува вярата на толкова много хора и да покаже своето уважение към тях.

Друг въпрос, който ми задават, е защо точно сега - в тези трудни политически времена. Питат ме дали изпращам някакво политическо послание, защото един от коалиционните партньори се счита за турска партия и членовете й изповядват исляма. Отговорът е много прост: ние не можем да сменим датата на Рамадан. Религията, на която отдаваме почит днес, е по-голяма от политиката.

В момента сме в една динамична политическа ситуация и политиците сега са разпитвани повече от всякога за техните ценности, техните действия и тяхната етика.

Мисля, че пред лицето на такива фундаментални въпроси всички имаме своята роля, но най-вече религиозните и обществените лидери - да дадем тон какво е правилно, да служим за пример, да покажем морално лидерство в отговор на исканията на хората за реформи.

Днес не празнуваме политическа партия или дори определено малцинство, ние отдаваме чест на ралигията, която много хора по света изповядват, включително наши колеги и приятели в Обединеното Кралство.

Ифтар е за това хората да се съберат след края на трудно изпитание, да споделят храна с приятели и непознати, да разберат другите около тях и да покажат тяхното чувство за повече хуманност и по-добро общество.

Това са ценности, от които се нуждаем сега повече от всякога.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай