Неделя,

Адемов: Условията в "Ораново" са вещаели злополука

От: Администратор -
1628
Адемов: Условията в "Ораново" са вещаели злополука
A
A
A

София. "Инцидентът в мина "Ораново" доказва, че при всички положения там е имало условия, които са предразполагали към трагичен изход", заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в ефира на БНТ.

В момента се прави преглед на законодателната уредба, свързана с безопасните условия на труд, обясни министърът. Той напомни, че органите на Главна инспекция на труда извършват регулярни проверки в мините на всеки три месеца, но, по думите му, "очевидно е, че това не е достатъчно".

"В крайна сметка за здравето и безопасността отговарят и работодателите, и работниците и трябва всеки ден да се контролират условията на труд. Може би министърът на икономиката трябва да събере браншовия съвет, където да се направи нова крачка, за да има превенция на всичко, което се случва в този отрасъл", заяви Хасан Адемов.

От началото на 2007 година в мина "Ораново" са направени 37 проверки, установени са 199 нарушения на безопасните условия на труд, издадени са 17 акта за административни нарушения и са наложени глоби за общо 33 000 лева, информира социалният министър.

В момента 2229 миньори работят в системата на въгледобива в цялата страна. "Това е труд, който изисква ежеминутни усилия за спазването на безопасни условия на труд и за технологична дисциплина", коментира още министърът.

"При ревизията на ръста на БВП, очевидно е, че ще имаме проблеми в разходната част на бюджета. Проблемите в социалната сфера са свързани с недостатъчно планиране на разходите. Няма заложени пари за коледни надбавки за пенсионерите, но ще се положат максимални усилия това да се случи и аз съм убеден, че ще се случи. Очакванията това да се случи са сериозни и по-добре да се направи такава стъпка, отколкото и нея да я няма", заяви още Хасан Адемов.

Според него трябва да се финализира дискусията за механизма на минималната работна заплата. Разчетите към момента показват, че ако минималната работна заплата се увеличи с 20-30 лева, ефектът върху бюджета ще е неутрален.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички