Животновъди с пасища без търг

Разпределят парцелите според притежаваните глави добитък

 Животновъди с пасища без търг | StandartNews.com

София. Фермерите, които отглеждат пасищни животни, ще имат предимство в търговете за държавни и общински пасища. Това гласят промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които са пуснати от Министерски съвет за обществено обсъждане. Предлага се държавни и общински пасища да се отдават под наем или аренда без търг на собственици или сдружения на собственици, пропорционално на притежаваните пасищни животни и съобразно местообитанието им. За да не бъде това държавна помощ, отдаването ще се извършва по пазарни цени, определени от независим оценител.

Промените се предлагат, тъй като в министерството на земеделието постъпват сигнали от собственици на животни, които не могат да наемат пасища в населеното си място.

Причината за това е в действащите в момента правила за пасищата от държавния фонд. Те се отдават от министъра на земеделието под наем или аренда чрез търг на животновъди или на лица, които се задължават да ги поддържат. Право на участие в търга имат всички, които са регистрирани като земеделци. На търговете участват земеделски производители от цялата страна и печелят тези, които са предложили най-висока тръжна цена дори да не притежават пасищни животни или броят им да не съответства на наетите от тях площи. Идеята е това да се промени и собствениците на животни да бъдат с предимство. А само останалите свободни пасища ще се пускат на търг, на който ще може да участват всички земеделски производители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай