Данъчните проверяват задържания Евстатиев

 Данъчните проверяват задържания Евстатиев | StandartNews.com

Имуществото на бившия кмет на Стрелча не отговаря на доходите му

И данъчните проверяват бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, който призна, че е правил секс с 16-годишната ученичка Ирина. Районният съд в Панагюрище остави в ареста ексуправника, налагайки му мярка за неотклонение "задържане под стража". Оказва се обаче, че това може би не е единственото му нарушение на законите. Инспекторите от НАП са стартирали проверка на Евстатиев и цялото му семейство, тъй като притежаваното от тях имуществото не отговаря на официалните им доходи, научи "Стандарт". В проверката е включена дори секретарката на бившия кмет на Стрелча, тъй като се подозира, че някои сделки са минавали през нея, но реално парите са на Евстатиев. Семейството на обвинения в изнасилване на 16-годишна ученичка притежава имущество за милиони левове, пише "България днес". Той има две деца - син Борис на 25 години и дъщеря Иванка на 29. До 25 юни 2013 г. наследниците на бившия кмет са собственици на фирмата "Колега 2008". Месец и половина по-късно върху фирмата е наложен запор от НАП заради дължима главница от 952 462 лв., натрупани лихви за 1 119 652 лв. и допълнителни разходи от 4990 лв., пише в съобщението за възбрана, издадено на 1 август 2013 г. от съдия-изпълнител. По това време Борис и Иванка Евстатиеви вече са прехвърлили "Колега 2008" на осъждания за данъчни измами бизнесмен Чавдар Стойчев. Освен тази фирма Евстатиеви нямат друг печеливш бизнес. Това не им пречи да притежават десетки ниви, парцели, апартаменти и къщи.

Евстатиев-младши има къща в известното с множеството си СПА хотели пазарджишко курортно селище Варвара и 20 декара в близкото село Алеко Константиново. Младежът е собственик и на парцел от 10 декара в Стрелча и няколко ниви наоколо. Далеч по-имотна е сестра му Иванка. Тя има два апартамента в София. Единият е в кв. "Младост 4" с площ 62 кв. м. Вторият е в баровския квартал Княжево с площ 125 кв. м. Иванка има и жилище в Пазарджик. Сериозна недвижима собственост има и самият Иван Евстатиев, като например парцел в близост до курорта Пампорово. Любопитно е, че част от имотите му са дарени. В края на 2015 г. пазарджишка адвокатка му прехвърля безвъзмездно апартамент и два склада към магазини в центъра на града. Същата дама през 2011 г. му дарява две вили и парцели край село Дебращица.

Ако Евстатиев и децата му не успеят да докажат откъде са парите им, им ще трябва да платят дължимите данъци за 5 години назад заедно с лихвите. А за укриване на налози в особено големи размери Наказателният кодекс предвижда затвор до 8 години.

През миналата година от НАП са направили проверки на 2300-2400 души, чиито имоти и коли не отговарят на официалните им доходи. Наскоро от НАП обявиха, че в момента проверяват 300 души, които в последните години се осигуряват на минималния осигурителен доход, но едновременно с това са купили скъпо имущество като недвижими имоти и автомобили. Сред тях има собственици на Мерцедес S-класа, както и на къща на два етажа в престижен райони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай