90-годишен мъж от Чепеларе кара всеки ден ски по 5 часа

90-годишен мъж от Чепеларе кара всеки ден ски по 5 часа | StandartNews.com

Деветдесетгодишният Иван Раев кара ски всеки ден по пет часа и е гордостта на курорта Пампорово. Бившият машинен инженер не се впечатлява от времето и винаги е в разкопчано яке, без шапка и ръкавици, предава Фокус.

Иван Раев е най-възрастният скиор в курорта и се радва на завидна слава. Той предприема всекидневно пътуване от Чепеларе до Пампорово. Известността му е издействала и привилегии, от които не се възползва.

Въпреки, че преди време от ски курорта са му подарили безплатна карта за лифтовете, родопчанинът предпочита да се качва пеш до върха на планината.

Чепеларецът казва, че никога не е отдавал значение на годините си и е съхранил младежкия си дух и изглежда с поне 20 години по-млад. Иван разказва, че няма здравословни проблеми, не пие лекарства и няма нужда от апарат за кръвно. При личния си лекар ходел само за да му занесе първото кокиче и минзухар.

Като причина за дълголетието си Иван Раев отчита това, че не пие и пуши и се храни предимно със зеленчуци, плодове и млечни продукти. Избягва месото и прави изключение за алкохола само на маса с приятели, но дори и тогава не си позволява повече от 100 грама ракия или чаша вино.

Мъжът спортува повече от 70 години и си спомня как за първи път се качил на ски, когато бил на 18. Първите му ски били писалки и към тях вързал с въжета туристически обувки. Скоро след това заедно с двамата си братовчеди станали ски учители. Иван разказва, че дори не знае колко души е научил да карат ски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай