7 шефове от Агенцията по храните остранени за нарушения

7 шефове от Агенцията по храните остранени за нарушения | StandartNews.com

София. 7 души на ръководни позиции от областната софийска дирекция на Агенцията по храните са отстранени от работа и дисциплинарен съвет ще решава дали да бъдат уволнени.

Те са отстранени заради неефективен контрол и други нарушения, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на агенцията Пламен Моллов.

Близо 8500 проверки са направени през миналата година в складове за храни. Съставени са 23 акта, което е ефективност от 0,3%. Само през последния месец при над 350 проверки са съставени 176 акта, посочи Пламен Моллов, като обясни, че липсата на ефективност се дължи на неуточнени правила и слаб контрол над инспекторите. Той не изключи и възможно корупционни практики, но каза, че други институции трябва да се занимават с подобни съмнения.

Агенцията по храните създава регистър с доброволци, които ще сътрудничат на инспекторите като подават сигнали за нередности в магазините. Идеята е да се подобри ефективността на проверките, тъй като доскоро инспекторите са работили безрезултатно.

Шефът на БАБХ, който зае поста в средата на октомври 2013 г., повтори тезата си, че практиката на "много и безмислени проверки" е показала неефективността си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай