71 % от българите против опрощаването на гръцкия дълг

71 % от българите против опрощаването на гръцкия дълг | StandartNews.com

71% от българите са против идеята част от гръцкия дълг да бъде опростена, сочи проучване на "Галъп Интернешънъл", проведено през август с 1010 души от цялата страна. 86% от запитаните са против България да подпомага финансово южната си съседка.

Според 60% от запитаните Гърция има проблеми, защото гърците не работят достатъчно. Същевременно, близо 70% са съгласни и с твърдението, че онези, които са давали заеми, на потъналата в криза страна, имат главната вина. Най-голям процент от анкетираните - 75%, обаче подкрепят твърдението, че основният виновник за проблемите са политиците там.

Ако се опитаме да „усредним" и степенуваме тези отговори, то българите явно намират най-малко вина в „народа", по-виновни са „европейците" или „богатите", а най-виновни явно са „политиците".

Малко над 40% от анкетираните са на мнение, че Атина печели от постигнатия през юли пробив в преговорите между Гърция и кредиторите. Според 24% печеливши са и Гърция, и онези, които я кредитират, а 13% смятат, че в крайна сметка печеливши са кредиторите.

Прави впечатление, че хората с по-нисък образователен и материален статус са и по-големи песимисти за Гърция. Вероятно постигнатото облекчаване на ситуацията в Гърция е поуспокоило и страховете у нас. През август са на практика еднакви дяловете на положителни и отрицателни отговори на твърдението „Има опасност в България да има криза като в Гърция" - съответно 37% и 38%. През месец май 45% се съгласяваха с това твърдение срещу 31% несъгласни.

Същевременно, малко над една трета от българите са съгласни с възможността ЕС да опита да стане единна държава с общо правителство, армия и финанси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай