6 месеца от началото на протестите ДАНСWithMe

6 месеца от началото на протестите ДАНСWithMe | StandartNews.com

София. Граждани, протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски, се събраха пред Министерски съвет за поредна антиправителствена демонстрация. Днес се навършват 6 месеца от началото на масовите протести на 14 юни. На площад "Независимост" излязоха видимо много повече хора от последните седмици, въпреки ниските температури. 

Към шествието се присъедини и групата на Ранобудните студенти, които окупираха аули и университети в знак на протест срещу липсата на морал в политическата система. Освен студентите, има и представители на академичната общност - преподаватели от Софийския университет, от Югозападния университет "Неофит Рилски" и други университети. Те носят плакат с надпис: "Университетските преподаватели призовават: Събудете се". Студентите носят знамето с юмрук на жълт фон.

Исканията на протестиращите продължават да бъдат за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори, като има разнородни мнения дали преди това трябва да бъде приет нов Изборен кодекс. Събралите се скандират „оставка", свирят със свирки, вувузели, бият на барабани, носят български знамена и флага на Европейския съюз. Някои от протестиращите държат в ръцете си запалени свещи и факли.

Протестиращите преминаха разстоянието от Министерски съвет до Народното събрание, като за кратко блокираха движението на кръстовището на ул. „Г.С. Раковски" и бул. „Цар Освободител". Представители на Ранобудните студенти носят запалени факли.

Протестиращите започнаха да ритат по огражденията пред парламента, съобщи агенция "Фокус". Жандармерията призова събралите се на площада да спазват обществения ред, след като протестиращите хвърлиха незагасените си факли през огражденията около сградата на Народното събрание. На място има пожарна кола и пожарникарите изгасиха горящите факли. Блокирано е движението пред Народното събрание. 

Според протестиращите, които общуват през социалните мрежи, част от преградите са махнати, жандармерията се въоръжава, а зад храм-паметника "Св. Александър Невски" е докарано водно оръдие за борба с безредиците.

Четирима души са задържани по време на протеста, съобщиха от пресцентъра на МВР. Около 19.30 ч. част от участниците в протеста са направили "няколко агресивни опита да преодолеят загражденията около Народното събрание. По посока на сградата на парламента са били хвърлени около 20 запалени факли, а срещу униформените служители са използвани спрейове със сълзотворен газ", се казва в съобщението на МВР. При възникналото напрежение е пострадал полицейски служител, който е отведен за преглед в медицинско заведение.

Четирима души са задържани от органите на реда. Срещу трима от тях ще бъдат предприети административни действия по Закона за МВР за неизпълнение на полицейско разпореждане. Наказателно производство ще започне срещу четвъртия нарушител, който е използвал сълзотворен спрей срещу полицейските служители.

След 20.30 ч. обстановката се успокои, жандармеристите държат шлемовете си в ръце - знак за въздържане от прояви на сила. Част от протестиращите се разотиват, но стотици остават на площада.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е бил блокиран от протестиращи, докато вечерял в ресторанта "Клуб на архитекта" на ул. "Кракра". Гражданин, който го е забелязал случайно, сподели в социалните мрежи и множество недоволни от властта се стекоха пред входа на заведението. Няколко десетки полицаи осигуриха кордон, за да може министър Йовчев да напусне ресторанта заедно с компанията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай