600 000 бежанци от Сирия е приела Турция

600 000 бежанци от Сирия е приела Турция | StandartNews.com

Варна. "До момента Турция е убежище на 600 000 бегълци от Сирия. Грижата за тях е изцяло задача на Червения Полумесец и други обществени организации за помощ при бедствия", каза във Варна кметът на район Тузла в Истанбул Шади Язъджъ.

Той е на визита в Българския червен кръст в морската столица заедно с председателя на Червения Полумесец в Тузла Окияй Бичер. „ Всеки месец от район Тузла към бежанските лагери в цялата страна се изпращат по три тира с помощи, а заедно с помощите, събрани с подкрепата на общината, тировете стават 5-6", каза председателят на Червения Полумесец в истанбулския район. „Народът е отворил сърцата си и домовете си към хората от Сирия, които бягат от смъртта", допълни кметът на Тузла Шади Язъджъ.

10 процента от бюджета на район Тузла в Истанбул, който възлиза на 170 млн. турски лири (около 80 млн. долара) годишно, се заделят за подпомагане на населението при бедствия, на хора с ниски доходи и в неравностойно положение. Това каза още кметът на Тузла, преди началото на работната среща между представителите на Турския Червен полумесец от истанбулския район и Българския Червен кръст – Варна. В срещата взе участие и зам.-кметът на морската столица д-р Лидия Маринова.

„В БЧК – Варна, ние вече не сме гости, а приятели", подчерта председателят на Червения Полумесец в Тузла Окияй Бичер. „Тук сме, за да положим основата на едно по-добро бъдещо сътрудничество и вярвам, че с подкрепата на общинските власти в Тузла и Варна ще имаме по-големи успехи", анонсира той основната цел на визитата. „Надявам се, че нашата съвместна работа ще се отрази положително на хората, които имат нужда от помощ", допълни председателят на областния съвет на БЧК Варна Илия Раев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай