50 000 лв. в помощ на приемните деца

50 000 лв. в помощ на приемните деца | StandartNews.com

Мтел и партньорите им планират летни лагери и забавления за малчуганите

Приемното родителство у нас все още трудно си пробива път. Инициативата "Приеми дете. Създай бъдеще" е проект на Мтел и Национална мрежа за децата, с чиято помощ над 200 деца, настанени в приемни семейства, са получили помощ от 200 лева. В рамките на второто издание на кампанията от май 2013 г. до май 2014 г. допълнително бяха събрани още 50 хил. лв. Желаещите да помогнат на децата в приемни семейства са го направили чрез SMS-и с текст DMS DETE към номер 17 777. Дарения са направени и чрез банков превод IBAN BG13UNCR76301078951570, онлайн на сайта на www.nmd.bg, както и в специалните касички във всеки Мтел магазин в страната. Кампанията е валидна и към момента, така че всеки, който има желание да подкрепи каузата, може да дари.

90% от събраните 50 000 лв. ще отидат директно за малчугани, настанени в приемни семейства. От Мтел и Национална асоциация за приемна грижа планират инициативи като летни лагери за тях и семействата им и много други събития, които да помогнат за социализация на тези деца и включването им в обществото.

Останалата част от събраната сума беше инвестирана в организирането на Национална среща по приемна грижа, която се проведе през изминалия уикенд в София. "Приемните родители имаха огромна нужда от този форум, където да видят, да почувстват, че не са сами и това, което правят, се оценява", споделят организаторите. По време на срещата Националната асоциация за приемна грижа за първи път събра на едно място младежи под приемна грижа и техните приемни братя и сестри, тоест родните деца на приемните родители. "На фона на говоренето за геройството на приемните родители, често

се забравя, че има още герои

и това са родните им деца, на които се налага да се привържат, да обикнат, да закрилят, да опазят и да се разделят с приемното дете", допълват още от Мтел и Националната асоциация за приемна грижа.

Според организаторите на кампанията "Приеми дете. Създай бъдеще", нейната цел не бива да се ограничава само до едно или две издания на проекта, които са се случили до момента, а е по-дългосрочна, тъй като промяната в общественото възприятие и нагласи е процес, който се случва във времето и зависи от много фактори. Идеята на подобни събития е да се постави темата за приемното родителство на дневен ред, да се изведе във фокуса на обществото и да се създаде диалог. "Надяваме се, че сме докоснали и сърцата на повечето хора, които са отделили време да се запознаят с кампанията, с идеята на приемната грижа и са се включили в каузата със своя принос - дали са решили да бъдат приемни родители, дали са доброволствали някак за каузата или са

дарили 1 лев чрез SMS

това няма значение. По-важното е заедно да направим стъпката към осигуряването на семейство за децата на България", допълват организаторите на кампанията "Приеми дете. Създай бъдеще".

Явор е професионален батко от 4 години
В дома на семейство Паскалеви са живели 8 хлапета

Да си приемен родител безспорно е трудно. Често обаче пропускаме факта, че в семействата, решили да се захванат с тази тежка задача, има и други герои. Как едно 14-годишно момче приема появата на ново дете, което не му е кръвен роднина, разказва Явор Паскалев, чиято съдба е да бъде приемен брат.

Явор и семейството му живеят в смолянското село Момчиловци. Той има по-голям брат, който е готвач, и по-малка сестра, която е десетокласничка. Баща му е хладилен техник и строител, а майка му - приемен родител. Самият Явор в момента е на 18 г. и е в 11-и клас. Преди 4 години в семейството му пристига първото приемно дете. "Когато майка ми взе това решение и се допита до нас, всички ние бяхме единодушни, че сме съгласни. В мен обаче имаше едно притеснение относно това какво ще е детето и как ще се разбираме с него", спомня си Явор. Щом момченцето, което идвало от институция и било само на 6 годинки, прекрачило прага им, всичко се променило. 5-членното семейство бързо свикнало с присъствието на малчугана, сближили се с него и се разбирали прекрасно. "Заедно живяхме цели 3 години, след което едно семейство го осинови. За щастие, осиновителите са много добри и свестни хора и ни позволяват да поддържаме връзка с него, изпращат ни снимки и ние знаем как е той и как се развива", разказва приемният брат.

За 4 години семейство Паскалеви са дали своята подкрепа на 8 деца както от институции, така и от проблеми семейства. Когато пък при тях попаднело дете, чиито родители искат да се грижат за него, но нямат възможност, организирали благотворителни акции, с които да ги подпомогнат. "Ние имаме невероятен късмет, защото всички семейства и биологични, и осиновители ни дават шанс да общуваме с тези деца, след като вече са напуснали нашия дом", казва Явор. Той споделя, че винаги се усеща липса, когато някое от приемните му братчета и сестричета вече не живее с тях, но цялото семейство се радва, че е имало шанса да подпомогне тези деца, изпаднали в тежко положение.

Самият Явор смята, че един ден би станал приемен родител. "Докато дойде този момент обаче, има да изтече доста вода", казва той с усмивка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай