500 лв. глоба за бурка

500 лв. глоба за бурка | StandartNews.com

500 лв. глоба за влизане с бурка в училище или в болница въвежда кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той е внесъл поправка в Наредбата за обществения ред, която забранява в държавни и общински институции да се ходи с покрито лице. Повторното нарушение ще се наказва с 1000 лв. "Не можем да гарантираме сигурността на хората, ако не се вижда кой влиза в сградите", мотивира се Попов. Общинарите ще гласуват проекта на 28 април.

В началото на месеца ВМРО Пловдив излезе с подобна идея, но предложение в местния парламент все още не е внесено.
Имаме идея за законодателно решение на въпроса със забулването, съобщи пред "Стандарт" Искрен Веселинов, зам.-шеф на ВМРО и на ПГ на Патриотичния фронт. Войводите умуват дали да внесат поправка в Наказателния кодекс или в закона за вероизповеданията, или да направят специален закон, който забранява забулването и закриването на лицето на обществени места.

В проектозакона няма да се споменава думата бурка или забрана на религиозни символи, каза още Веселинов.
Мотиви за забраната е националната и обществена сигурност, каза кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той припомни, че през последните години на територията на общината все по-често се срещат забулени жени, чиято идентичност не може да се установи дори и при представяне на документ за самоличност. Причината е, че под дългата дреха и бурката може да бъде всеки.

Според Попов живеем в свят, в който повече от всякога е нужно да се вземат предпазни мерки срещу тероризма. Той посочи още, че няма нищо против религиозните убеждения на хората, но както една християнка не може да ходи разгърдена и с къса пола в Саудитска Арабия, така и тук не са приемливи дрехите, които скриват самоличността на човека под тях и които нямат нищо общо с националните и европейски традиции на обличане.

"Прикриването на лицето на обществени места е несъвместимо с общоприетите социални норми на поведение и подкопава принципа за сигурност на гражданите", гласят още мотивите на Попов. Според него укриването на лицето прекратява откритото междуличностно общуване, както физически, така и психологически. Освен това е вид издигане на бариера пред другите, тъй като нарушава правото им да живеят в нормален социален свят. Носенето на бурки показва, че такива хора нямат желание да се интегрират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай