5 правила при вземането на решения, които улесняват живота

Във всекидневието често сме изправени пред дилемата „сега или после“

5 правила при вземането на решения, които улесняват живота | StandartNews.com

Понякога решенията са трудни и костват много умствена енергия. Съзнателно или несъзнателно, всеки ден се налага да вземаме някакви решения. Да стана ли веднага, или да се излежавам още малко? Да си вържа ли косата, или да я оставя разпусната? Какво да обядвам – спагети или салата? Сега ли да отговоря на този имейл, или по-късно? Даже ако вземаме някои или повечето от тези банални решения автоматично или мимоходом, пак изразходваме умствена енергия. Така с течение на деня способността и мотивацията ни за вземането на решения намаляват, а ако сме подложени на непрестанен стрес и отделяме малко време за възстановяване, може дори да отслабнат трайно.

 

В тази връзка психоложката Алис Бойс говори за „умора от вземане на решения“ (decision fatigue), която според нея води до това да отлагаме сериозни и важни решения, понеже не намираме сили за вземането им. Впрочем: според невролозите многозадачността (Multitasking) също намалява способността ни да вземаме решения, защото отнема прекалено много умствена енергия. За да приемаме всекидневните си решения с възможно най-малък разход на енергия, като я пестим за по-големи предизвикателства в живота, Алис Бойс предлага следните пет принципа:

1. „Решенията, които не играят роля“ – правило

Във всекидневието често имаме избор между различни, но равностойни възможности, или такива, които не водят до драматични последици, ако не изберем оптималния вариант: пица или хамбургер, пола или джинси, червено или бяло, с чадър или без чадър. Тук практически няма значение какво ще решим. Първо трябва да се научим да разпознаваме тези случаи, например като в продължение на една седмица си записваме всички маловажни решения. Това ще ни помогне да развием усет за тях и с времето да ги приемаме интуитивно. Щом се научим да идентифицираме маловажните решения, Алис Бойс препоръчва да редуцираме максимално разхода на умствена енергия за тях. Бихме могли например да хвърлим ези-тура, за да изберем бързо едната възможност, вместо дълго да обмисляме двете.

2. Правилото „Купувай винаги“

Трябва ли ни кисело мляко? Имаме ли още ябълки? За да намалим до минимум решенията си във връзка с покупките, Алис Бойс предлага правилото „Купувай винаги“: продукти, които употребяваме постоянно и в големи количества, по принцип можем да купуваме всеки път, когато отиваме на пазар, така че винаги да разполагаме със запаси. Може би не е кой знае каква печалба за умствените ни енергийни резерви, но ни спестява куп главоблъсканици във всекидневието, което дава осезаемо отражение.

3. Правилото „Лесе-фер“

В стресови и свързани с умствено напрежение ситуации Алис Бойс препоръчва да се откажем изцяло от оптималния избор и да се спрем на онази възможност, която в дадения момент ще ни помогне да намалим стреса. Ако например сме ужасно жадни и зад ъгъла има бензиностанция, а най-близкият супермаркет не ни е на път, психоложката съветва да си купим вода от бензиностанцията, макар там да е двойно по-скъпа. Да съставяме план как все пак да минем покрай магазина, да обмисляме колко дълго бихме издържали без вода – в подобна ситуация всичко това коства много енергия, която по принцип бихме могли да си спестим. Защото отговорът на въпроса кое е по-важно – психичното ни здраве, или идеалното решение - (да се надяваме!) е очевиден.

4. Правилото „Прави го винаги по същия начин“

Психоложката препоръчва винаги да уреждаме повтарящите се задачи по един и същ начин (стига да е изпитан). Когато разтребваме дома си, всеки път започваме с бърсането на прах и продължаваме нататък по начина, с който сме свикнали. Ако приемаме редовно някакво лекарство, винаги си набавяме нова рецепта, когато ни остават таблетки само за още седем дни. Навиците ни разтоварват и - където е възможно и разумно – спокойно можем да ги вградим във всекидневието си, за да не се налага да хабим излишна енергия, обмисляйки вариантите.

5. Правилото „Сега“

Във всекидневието често сме изправени пред дилемата „сега или после“. Сега ли да се обадя на личния си лекар, или по-късно? Сега ли да пусна пералнята, или после? Сега ли да отида на пазар, или по-късно? За такива ситуации Алис Бойс съветва да пробваме една седмица принципно да решаваме в полза на „сега“. Може би няма да работи винаги и при всеки, но подобно решение би могло да ни улесни неимоверно. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай