4-има шефове горят за жп катастрофата в Обеля

4-има шефове горят за жп катастрофата в Обеля | StandartNews.com

Човешка грешка е причина за трагедията на прелеза

Четирима директори в БДЖ са уволнени заради кървавия инцидент на жп прелез "Обеля" в столицата. Миналата седмица локомотив удари преминаваща през прелеза кола с двама души вътре. При сблъсъка загина човек, а друг беше ранен. След приключването на проверката в жп дружествата БДЖ "Пътнически превози" и БДЖ "Товарни превози" служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, днес уволни четиримата директори.

Ръководителят на движението на гара Волуяк е допуснал грешка, като не е подал своевременно сигнал за минаването на влака, което е довело до инцидента. Освен това са установени системни проблеми по безопасността на движение на влаковете и условията на труд на локомотивните машинисти. Не са предвидени достатъчно програми за обучение на машинистите за работа с автоматична локомотивна сигнализация и с влаковата диспечерска радиовръзка, става ясно след проверка, назначена след кървавата трагедия. От 180 локомотива в "Пътнически превози" 15 радиостанции не работят, а от 60 машини в "Товарни превози" - две, заяви Ангелкова. По думите й не са били предприемани своевременни мерки за разрешаването на всички тези проблеми, което е и причина 4-мата директори да бъдат освободени.

До петък ръководствата на двата жп превозвача и на "Холдинг БДЖ" трябва да представят спешни мерки за обучение на персонала и поддръжката на влаковете. Дотогава трябва да бъде представен и ревизиран бизнес план с включени дейности, които ще бъдат на обща стойност около 1,5 млн. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай