40% от пчелите в Северна България са измрели от болест

В Китай има цяла област, където се опрашва на ръка

40% от пчелите в Северна България са измрели от болест | StandartNews.com

София. Тази година около 40% от пчелите в Северна България са измрели от страшна болест, причинена от кърлеж. Това каза пред журналисти Любомир Герев, който е член на УС на пчеларско сдружение "Акация 1899", цитиран от "Фокус".

"Преносител на болестта е азиатска пчела. Кърлежът изтощава пчелите, те остават безкрили, слаби и не могат да преживеят зимата. Измирането на пчелите се превърна в бедствие за някои райони у нас", обяснява Герев.

"Освен кърлежа се смята, че причината за измирането на пчелите е комплексна, лоши хранителни запаси, лоша рапица, сортове слънчоглед, който кристализира на едри кристали, които пчелите не могат да усвоят през зимата", допълни пчеларят и уточни, че причините са много.

"Категорично е, че у нас все още не е дошъл Синдрома на празния кошер, който от 2005 година върлува в Америка. При него пчелите напускат кошерите си, изоставят си меда, пилото и поколението си и изчезват. Те не могат да оцелеят в природата. Никой все още не може да каже каква е точната причина за това явление", добави Герев.

Пчеларят изтъкна, че в Китай има цяла област, където се опрашва на ръка. "Хората се качват на дърветата, с перушини от птици, с шишенца прашец, за да опрашват цели крушови и ябълкови градини", добави представителят на асоциацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай