30 г. по-късно „Деултум” грейна

30 г. по-късно „Деултум” грейна | StandartNews.com

След близо 30 години отлагане днес заедно с кмета на Бургас Димитър Николов и кмета на Средец Иван Жабов открихме изцяло обновения археологически резерват „Деултум" край село Дебелт, община Средец. Десетките години труд на експертите са възнаградени и те могат достойно да покажат културното и историческо богатство на региона. Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук, където публикува снимки от откриването. 

Ние не обещаваме, ние показваме, заяви той пред журналисти и разгледа резервата, резализиран по ОП „Регионално развитие". Проектът е на стойност 2.784 млн. лв.

„Преди година и половина - две казахме, че ще го има този музей", обясни той и добави, че музеят има уникална експозиция.

„Важно за туризма и за образованието на децата е всичко, което сме направили. Разпоредил съм на РИО веднъж в месеца, в часовете по история и зелените училища да ги докарват тук", допълни той.

„Възложих на заместник-министъра на регионалното развитие да ми намери по коя от програмите да възстановим и баните и другите неща, които са уникални постижения за II век, на начина по който са се гледали римските легиони тук", каза още Борисов.

Премиерът уточни, че сградата на Община Бургас е направена с камъни от Дебелт и поиска те да бъдат върнати обратно. „Защото камъните от най-старата българска църква в Плиска навремето са ги разрушили пашите и са ги направили на новите ж.п. гари. Спрях за един период Плиска, защото исках да е максимално автентична. И сега си ги взехме обратно и ще възстановим Плиска с истинските камъни", каза още Борисов.

"В новопостроения музей са изложени всички артефакти, които са намерени на територията на археологическия резерват. В комплекса могат да се видят антични терми, храм на бог Асклепий, по-късно – реформиран в храм на императорския култ, древната укрепителна система - валовете, които са най-добре запазени от времето на хан Крум и хан Омуртаг. Може да се разгледа църквата, некрополите, скалните гробове и цялата крепост, която е свързвала днешния Бургаски залив със Странджа планина. По този път траките са изнасяли своята продукция към Средиземноморието. По-късно Дебелт се превръща в първото селище от региона, в което се заселва римски легион. Свидетелства за високия статут на търговския център са открити и се съхраняват в музей в Рим", отбелязва още Борисов в социалната мрежа. 

По-рано днес премиерът бе в Бургас, за да провери морския граничен контрол. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай