23% от домакинствата у нас под линията на бедност

23% от домакинствата у нас под линията на бедност | StandartNews.com

София. Под линията на бедност в момента живеят 23 процента от домакинствата или 1 милион и 600 хиляди българи. Това обявиха от КНСБ. В края на миналата година границата на бедност е била 214 лева, уточняват от синдиката. Ръстът е от 1,9 спрямо предходната година.

За издръжката на човек от четиричленно семейство в края на миналата година са били необходими 565 лева, посочват от КНСБ.

20 % от домакинствата - 1 милион и 440 хиляди души, са с доходи, които са по-високи от необходимата издръжка. От КНСБ уточняват, че българите масово разполагат с доходи между минималната заплата и необходимата издръжка. Такива са около 2 милиона и 800 хиляди българи.

Миналата година работната заплата е нарастнала с 3,7 процента, но в същия момент намалява броят на заетите - 0,8 процента. Ръстът на заплатите в бюджетния сектор е по-висок - 5 на сто, в частния - само 3 процента.

На минимална работна заплата и пълно работно време в момента работят 8,5 процента от всички наети. Този контингент се е увеличил с 62 хил. души само за една година.

Трябват доопълнителни мерки за растеж на икономиката, смятат от КНСБ. За една година спадът на производствените цени в България е с 4 процента и това се дължи на свитото потребление, категорични са синсикатите. Износът не може да е единственият фактор на растеж, смята Пламен Димитров от КНСБ. И уточнява, че трябва да се увеличават и доходите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай