2,2 млн. търсят убежище, молим света за помощ

Президентът Росен Плевнелиев говори на 68-aта сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

2,2 млн. търсят убежище, молим света за помощ | StandartNews.com

Ню Йорк. Необходими са нови места за настаняване и допълнително финансиране на мерките за подпомагане на бежанците. Около това мнение се обединиха президентът Росен Плевнелиев и върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутереш. Необходима е и актуализация на плана за справяне с нарастващия брой на бежанците, които към момента са достигнали 2,2 млн. души, и са намерили убежище основно в Турция, Ливан, Йордания, Италия и Гърция.

Външният министър Кристиан Вигенин призова за солидарна помощ от ЕС и международната общност за справяне с бежанската вълна, насочена към България. Това стана по време на министерска среща на високо равнище, посветена на хуманитарните аспекти на конфликта в Сирия като част от съпътстващите събития на Общия дебат на 68-та сесия на ООН в Ню Йорк. Срещата беше организирана от Кристалина Георгиева и външния министър на Йордания Насър Джуде. България би приветствала всяка проява на подкрепа от страна на ЕС и международната общност, като се обръща за солидарна помощ. Според участниците решаването на хуманитарната криза следва да бъде част от общото политическо регулиране на сирийския проблем под егидата на ООН.

Има шанс да получим пари

Има голяма вероятност да получим пари за бежанците, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. Очаква се решението на евроексперти, които пристигат у нас на 1 октомври. "Поставихме на политическо ниво въпроса. Това е първата стъпка и имаме резултат. Вече се признава, че има извънредна ситуация в България, Гърция и Кипър", заяви Йовчев. Според него тези държави могат да кандидатстват за средства по два фонда - за хората, търсещи убежище, и за външни граници. Третата възможност е за полицейско сътрудничество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай