205-сантиметров Алеко в Долината на розите

Тамер Халил със своята творба

205-сантиметров Алеко в Долината на розите | StandartNews.com

Прекрасен 205-сантиметров монумент на великия сатирик Алеко Константинов вече се издига в Долината на розите. Щастливеца е застанал насред една от алеите в етнографско-културния комплекс "Дамасцена" край Скобелево - точно срещу своя герой Бай Ганьо, който пък е седнал пред Розоварната. Автор и на двете композиции от бронз е харманлийският скулптор Тамер Халил.

"На 14 февруари миналата година Христо Стоянов, който поръча Бай Ганьо, ми каза: "Той не може да съществува без своя създател. Направи и Алеко." Че така става ли, репликирах му аз, но започнахме да избистряме идеята. Христо сподели своята визия, а нейната материализация остави в моите ръце. И ето 365 дни по-късно отново сме тук. Алеко се извисява над нас - голям, достоен българин. За протокола - тежи 250 килограма. С Бай Ганьо се гледат, но всъщност светоусещането им е в различни измерения. От историята ни е известно, че писателят среща прототипа Ганьо Сомов на изложението в Чикаго. Сега обаче те остават завинаги заедно тук - в Долината на розите", коментира Тамер Халил, който беше поздравен за новото си произведение от депутати, кметове и бизнесмени.

Любомир Фърков влезе в кожата на Бай Ганьо за някои от коронните му "келепирджийски" лафове, а Любо Чаталов облече редингота на Щастливеца, за да сподели своята мъдрост и ирония. Двамата актьори са сред звездите на суперпродукцията "Роза дамасцена", чиито снимки вървят в Долината на тракийските царе. Поетесата Мария Лалева е сценарист и продуцент на драмата, която започва през 80-те години на миналия век с "голямата екскурзия" и продължава до днес, а нейн режисьор е Тодор Анастасов. В главната роля е Веселин Плачков, който пък беше водещ на премиерата на паметника на Алеко. Зрелищни кукери поставиха финала на събитието с наричания и танци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай