195 г. от рождението на Раковски

195 г. от рождението на Раковски  | StandartNews.com

Котел отбелязва днес 195 години от рождението на Георги Стойков Раковски.

Честването започва в 10.00 часа на площад "Възраждане" с вдигане на националния флаг и знамето на общината и поднасяне на цветя пред паметника на легендарния възрожденец, учителя по революция на Левски, Ботев и Хаджи Димитър. В Пантеона - музей на котленските възрожденци ще има общоградско поклонение пред саркофага на Раковски и мултимедийна презентация на живота и делото му.

В програмата участват ученици от гимназията с патрон Георги Раковски, съобщава БНР. На котленския стадион ще се състои общински крос на негово име, а от 17 часа на централния площад – възстановка на събития от освободителното движение. В читалище "Съгласие - Напредък 1870", котленци ще гледат постановката по разкази на Елин Пелин "Изкушение" на Сливенския драматичен театър "Стефан Киров".

Честването на 195-годишнината на Раковски в Котел ще завърши с тържествена заря.

В София Военната академия "Георги Раковски" ще отбележи своя патронен празник и 104-ата годишнина от създаването си. Ритуалът ще започне с посрещане на бойното знаме и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Георги Стойков Раковски.

Георги Раковски е първият идеолог и организатор на националноосвободителното движение в България и е негов ръководител през първите десет години. Като идеен вдъхновител на четническото движение, той не само поставя началото на организираното националнореволюционно движение, но го издига на нов, още по-висок организационен етап.

Неговият богат опит и теоретична дейност са използвани от следващата генерация български революционери в лицето на Васил Левски и водачите на Априлското въстание от 1876 година. Следи в духовния живот на българския народ оставя и неговата писателска, журналистическа и публицистична дейност. Целият му живот е посветен на делото за освобождение на България от османско иго.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай