$15 на час за бригада в Аляска

Най-големите работодатели в САЩ масово искат българи

$15 на час за бригада в Аляска | StandartNews.com

Джуно. Аляска е тазгодишният хит сред младежите, заминаващи на студентски бригади. Щатът увеличи заплащането за младите хора до 15 долара на час, което не се е случвало от години. Миналата година нашенците се трудеха там средно срещу 12 долара, разказва Борислав Милков от "Интеграл". На 10 и 12 декември са първите срещи в София и Варна, на които младежите могат да избират оферти от предварително подготвени позиции. През февруари пък ще има директни срещи с работодатели.

Българите са мечтаните летни работници за много от американските работодатели. Фирмите тази година са завишили драстично местата, които предлагат за наши студенти, защото са останали изключително доволни от работата им миналата година, разказва Борислав Милков. Компании от над 20 региона ще дойдат да набират студенти за бригади през декември, като сред тях ще бъдат и едни от най-големите хотелски вериги. "Ксантера" например, която държи хотели, ресторанти и концесиите на най-големите национални паркове, предлага стотици места за нашенци. Достатъчно е да знаете езика говоримо, за да бъдете наети. Българите търсят най-вече позиции, на които могат да се изкарват бакшиши - сервитьори, бармани, разказва Милков. Причината е, че в Щатите бакшишът е задължителен и варира от 15 до 20 на сто от сметката, затова младите хора си гарантират, че ще изкарат добри пари.

Най-високото заплащане е за помощник-готвачи в Аляска - 15 долара на час. Става дума за кухните на скъпите хотелски ресторанти, които същевременно предлагат и други позиции. Минусът при избора на Аляска обаче е в това, че самолетният билет е доста по-скъп - цената му е около 1200 евро. Летният сезон също е по-кратък.

Най-доброто съотношение между работа и цени на нощувките и храната пък е в централните щати. От известно време много популярни сред студентите са Мейн, Масачузетс, Монтана, Уайоминг, защото там парите са прилични, а настаняването евтино. Студент, който заминава на бригада за първа година, може да спести от 4000 до 6000 долара, разказва Милков. Той съветва младежите да не тръгват с нереалистични очаквания за големи суми. Едва втората или третата година, когато вече сте ориентирани в обстановката и имате възможност да потърсите допълнителна работа, сумата може да скочи. Плюс обаче е и това, че след завръщането ви в България ви се връщат надплатените данъци в САЩ. Те варират от 800 до 1200 долара и с тези суми може да финансирате следващото си пътуване на бригада. Няма ограничения за студентите от четвърти курс, които също могат да заминат по тази програма. Вече има и банки, които дават кредити именно за бригади в САЩ. Лихвата се избива с няколко часа работа, разказаха от фирмите, които изпращат работници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай