1550 деца с увреждания напускат "домовете" тази година

1550 деца с увреждания напускат "домовете" тази година | StandartNews.com

Велико Търново. 1550 деца с увреждания трябва да намерят нов дом и семейство и да бъдат изведени от специализираните институции, съобщи Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето. През миналата година едва 23 деца са били изведени от детските домове и са настанени в два центъра от семеен тип, стана ясно по време на национална работна среща на регионалните екипи по деинституционализация на грижата за деца.

Цялостният процес по освобождаване на домовете трябва да приключи през 2025 година, но първият етап, който обхваща децата с умствени и физически увреждания, завършва през октомври тази година. В някои общини може да има забавяне, понеже те не са приключили изграждането на семейните центрове. Причините най-често са, че има обжалвания, които спират временно проектите. Към момента в 14 общини подготовката приключва. Завършило е строителството на центровете, извършени са обучения и са сключени договори с персонала. Процесът продължава динамично в още 17 общини, каза още Ева Жечева.

Децата ще бъдат насочени към 149 центъра за настаняване от семеен тип, 36 защитени жилища, 1 дневен център за деца с увреждания и 8 центъра за социална рехабилитация и интеграция, които се изграждат по проект „Детство за всички" в 81 общини в страната. През миналата година са били завършени и оборудвани сградите и са подписани договорите за финансиране на новите услуги в 14 общини – Карнобат, Айтос, Ямбол, Созопол, Севлиево, Бургас, Луковит, Харманли, Търговище, Габрово, Димитровград, Горна Оряховица и Червен бряг и едно защитено жилище в община Долни Дъбник. В 9 от тях вече е назначен персонал, в останалите 5 е в ход процедура за назначаване на персонал. Обученията на персонала, планирани по проект „Детство за всички", за тези общини приключили.

От края на м. август 2013 г. в двата центъра за настаняване от семеен тип в гр. Карнобат живеят 22 деца. В средата на януари 2014 г. започна да функционира услугата в Горна Оряховица, а до дни се очаква да бъдат настанени деца в центровете в Созопол, Айтос и Червен бряг, казаха от ДАЗД.

В 19 общини са подписани договорите за финансиране на услугата, като дейностите стартират след 1 февруари. В една от тях – Силистра, вече е назначен персонал и е планирано грижите за децата да стартират на 1 март.

Други 15 общини са подали проектни предложения за финансиране на услугата, предстои сключване на договор. 33 общини предстои да подадат проектните си предложения, планирано е договорите за финансиране на услугата ЦНСТ с тях да бъдат подписани до август т.г., съобщиха от държавната агенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай