14 часа спасяват загубени руснаци (ОБЗОР)

14 часа спасяват загубени руснаци (ОБЗОР) | StandartNews.com

След 14-часова спасителна акция и издирване с военен хеликоптер бяха открити бедстващите в Рила планина петима туристи - четирима руснаци и преводачката им. Часове по-късно спасителите отново бяха вдигнати накрак заради двама варненци. Единият успял да се прибере сам до хижата, а другият е намерен жив и здрав.

Първите загубили се планинари са локализирани в неделя около 03,00 часа сутринта. Семейство от Русия с двете си дъщери - близначки на 16 години, и наша преводачка тръгнали от хижа "Иван Вазов" към Рилския манастир, но се изгубили и подали сигнал в Планинската спасителна служба в събота към 14,00 часа. Петима спасители от Благоевград веднага влезли във връзка с тях и започнали издирването. До късно вечерта групата не бе локализирана. Причината - неясната и неточната информация на петимата, които не могли да обяснят къде точно се намират. Туристите били посъветвани да запалят огън, за да бъдат открити по-лесно. След като и това не помогнало, към 22,00 часа се наложи военен хеликоптер от авиобаза Крумово да облети Рила планина и да ги открие. Заради невъзможността да кацне, машината се върнала обратно, но подала точни координати на спасителите, които към 03,00 часа стигнали до групата, която е била под връх Калин, близо до едно от водохващанията на едноименния язовир. На разсъмване хората са били свалени до с. Пастра в добро състояние, но изключително изплашени и стресирани. "Чужденците не са имали никакъв опит в планинските преходи, а преводачката им имала съвсем бегли познания. Подадоха ни грешна информация за посоката, в която са вървели. Вместо към Рилския манастир те поели в друга посока, открихме ги над Жабокрек, което е на обратната страна - на 180 градуса. Не са познавали въобще района", казаха спасителите, участващи в акцията. Определиха я като изключително тежка в пресечен терен с голяма денивелация, множество изкачвания и спускания. Не помогнал и запаленият огън. "Разстоянието е голямо, гората е гъста и няма как да видиш огъня в другия край на планината. Изключително погрешна първоначална информация ни подадоха", обясни спасителят Георги Ботев. Екипировката на групата не била подходяща за такъв преход. Докато търсят петимата, планинските спасители получили още едно обаждане около 02,00 часа за изгубени двама туристи от Варна, на 29 и 30 г., в района на Седемте рилски езера. На телефон 112 звъннали приятелките на младите мъже. Те притеснено съобщили, че двамата са тръгнали към езерото Окото, без да познават района.

Веднага е започнало издирване на двамата варненци. На сутринта единият е стигнал сам до хижа "Рилски езера", а приятелят му е останал някъде около Скакавишкия водопад и трима спасители го търсиха. Преди обяд е намерен невредим в района на улеите на връх Кабул. Според председателя на БЧК Христо Григоров недобрата маркировка е една от причините туристите да се губят в планината. "Като цяло планинската маркировка трябва да се поднови, а хората да тръгват на преходи с обучени водачи или поне човек, който познава района, да имат карти и GPS", допълни Григоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай