120 лв. на месец за носене на бурка (ОБЗОР)

120 лв. на месец за носене на бурка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Информацията на премиера е вярна, има сценарий за дестабилизация, потвърди прокурор №1

По 120 лв. на месец са били раздавани на жени в Пазарджик, за да носят бурки. Това разкри главният прокурор Сотир Цацаров в Пловдив. Той бе в града днес за отчета на Апелативната прокуратура.
"Носенето на бурки в Пазарджик започна по чисто финансови причини. В началото разследването и проверките установиха ежемесечно заплащане за носене на тези облекла. Първоначално раздаваха по 120 лева на месец. Сега икономическите стимули действат във финансирането на молитвения дом там", каза още прокурор номер 1. Той припомни, че според Закона за вероизповеданията храмовете трябва да съответстват на Закона за устройство на територията. И попита доколко е законен молитвеният дом в Пазарджик. "Цялото ми уважение към ръководството на мюсюлманското вероизповедание у нас, но някак е срамежливо мълчанието на Главно мюфтийство по този въпрос", коментира Цацаров.

Попитан дали подкрепя направените в Пловдив и Пазарджик предложения за забрана на бурките, той отговори: "Дайте да погледнем тази забрана от гледна точка не само на бурките, но и на другото религиозно облекло при мюсюлманите, което позволява откриването само на очите. От една страна всички граждани имат правото на религиозна свобода. Да, религията е територия, в която държавата не бива да навлиза. Стига обаче религията да се движи в рамките, очертани от закона - външните прояви, молитвените дейности". Според Сотир Цацаров облекло, което не позволява човек да бъде идентифициран, е достатъчен повод за въвеждане на съответни ограничения и забрани.

"Да, тези облекла могат да се носят в молитвени домове. Но на улицата всеки трябва да бъде идентифициран не само с показване на лична карта", категоричен бе прокурор номер 1. Същото е и в училищата. "Образованието в България е светско. Всички религии ползват еднакви права. Но това не значи, че едни трябва да налагат своя стил на другите. И още една забележка - моите уважения, но това не е традиционният ислям, отсече Цацаров. И допълни: "Не зная работа ли ми е да се занимавам с бурките, но подкрепям всички действия, свързани със спазване на реда и законността".

Сотир Цацаров потвърди предупреждението на премиера Бойко Борисов, че се правят опити македонският сценарий за дестабилизация да бъде пренесен у нас. "Съществуват такива данни. Има опити да се предизвикат събития чрез натиск на бежанска вълна. Потвърждавам казаното от премиера, защото информацията му е вярна. Мога поне да гарантирам, че държавните органи правят максимума, за да противодействат по всички възможни законови начини", заяви главният прокурор. Помолен да коментира протестите в защита на гражданските формирования, които задържат мигранти по границите, той заяви: "Монетата има две страни. Тези граждански формирования очевидно са породени от това, че държавата не е достатъчно силна и ефективна да изпълни своите функции по границата. Това касае ситуацията и в малки села с битова престъпност. Само че на моменти е взело такива размери, че хората така или иначе тръгват към някакви форми на правна самопомощ". "Втората причина за тези прояви е израз на ултранационалистически или други настроения", каза Цацаров. И подчерта, че никой не може да иззема функциите на държавата. И заяви: "Никой не трябва да си мисли, че може да връзва хора, да ги задържа и да си играе на полицай. Ще бъде преследван, независимо кой как и защо протестира."

Румяна Бъчварова: Клиповете с бежанци са сценарий за дестабилизация

"Видеоклиповете със задържани бежанци на границата могат да се определят като сценарий за дестабилизация". Това заяви вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова в парламента. В отговор на въпрос дали заснемането на видеоклипове на хора, които задържат бежанци на границата, може да бъде наречено сценарий за дестабилизация и дали тя го вижда, вътрешният министър заяви: "Може да бъде наречено сценарий, за да се провокират усилията на МВР, за да се покажат някои пропуски", каза тя и добави, че полза от дестабилизацията има човек, който не би искал да има стабилно правителство и това правителство. "Заиграването с този аспект на националната сигурност е доста опасно. Трябва да съобразяваме и тези елементи", каза тя. Според нея МВР не може да повлияе върху обществените опасения и страхове, които са естествени в гражданите. Бъчварова съобщи, че с 30% е намалял бежанският натиск към страната в сравнение със същия период на 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай