11 жертви на сексуална експлоатация в приют край морето

11 жертви на сексуална експлоатация в приют край морето | StandartNews.com

Варна. 11 жертви на сексуална експлоатация са получили от началото на годината до сега грижи за физическо и психическо възстановяване в приюта за временно настаняване, съобщи Светлана Коева, началник на дирекция „Превенции" в община Варна. Тя заедно с кмета на града Иван Портних (на снимката)  дадоха старт на националната капания „Играй за промяна", която в следващите три дни ще бъде край морето.

10 от жените във варненския приют са станали обект на външен трафик – за Холандия, Германия, Белгия и Кипър. Има и един случай на бременна жена, която е трябвало да бъде прехвърлена в Гърция, където да роди и да продаде бебето си. Трафикът на бременни жени е предимно от ромски семейства за Гърция, като условието е те преди това да имат родени здрави деца. Това е гаранция, че и бъдещата рожба ще се яви на бял свят здрава и читава. Майката, която изтъргува детето си, получава между 1000 и 6000 евро, посочи Коева.

По данни на Върховна касационна прокуратура 684 жени са станали през миналата година жертва на трафик, като 574 от тях, или 84% - на сексуална експлоатация.

Неподготвени за живота млади момичета се подлъгват по обещанията на мъже за хубав живот зад граница с изобилие от всичко. Вторият начин за трафик е с подмамване за работа и много пари. В трети случаи задлъжнели към лихвари семейства продават момичето си, за да си откупят дълга, посочи още шефката на „Превенции".

През следващите 3 дни предстоят състезания по стрийбол, футбол, рисуване на графити, концерт на Д2 и още много изненади, подготвени от 60 доброволци, които работят за каузата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай