1000 храма в Пловдивско ще бият камбани на 8 март

1000 храма в Пловдивско ще бият камбани на 8 март | StandartNews.com

Всичките около 1000 храма в цялата Пловдивска епархия ще бият тържествено камбани половин час на 8 март. Празничният звън ще огласи Пловдивско, Хасковско, Кърджалийско, Пазарджишко и Смолянско от 10,00 до 10,30 ч. Причина за тържествата е решението на Върховния касационен съд от 5 март, според което манастирът „Св. Св. Кирик и Юлита" край Асеновград остава на църквата. Пловдивският митрополит Николай спечели тежката съдебна битка със Съюза на архитектите в България, която се проточи седем години. На 8 март владиката ще отслужи благодарствен молебен и ще отправи специално архипастирско послание. Литургията ще е в катедралния храм на Пловдив „Успение Богородично".

„Стандарт нюз" напомня, че на 5 март Пловдивска митрополия окончателно спечели правата за собственост върху манастира „Св. Св. Кирик и Юлита". Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Дядо Николай влезе във владение на имота на 11 септември 2014 г. след акт на Пловдивския апелативен съд. Архитектите атакуваха пред ВКС, който се произнесе, че не допуска жалбата им. Това е първото дело от подобен мащаб, което църквата печели. Беше заведено от архитектите през 2008 година след като дядо Николай им изпрати нотариална покана да върнат манастира на църквата. Мотивите на владиката бяха, че имотът не се ползва по предназначение. Още повече, че е нарушен договорът за преотстъпване, според който архитектите е трябвало да поддържат храма в обителта. А той е в окайващо състояние. Чашата на митрополитското търпение преляла, след като в менюто на ресторанта видял специалитета „Стек Св. Кирик". И битката започна. Архитектите заведоха дело, Николай подстрига игумения пред затръшнатите порти на манастира. След дълго събиране на доказателства, на 29 ноември 2010 г. окръжният съд в Пловдив се произнесе в полза на Николай като отхвърлиха иска на архитектите за собственост по давност. Миналата година апелативният съд потвърди решението на първата съдена инстанция. Което позволи на митрополита да влезе във владение.

Обителта се стопанисва от Съюза на архитектите от 1981 г., когато под натиск на комунистическата власт тогавашният Пловдивски митрополит Варлаам я дава за ползване

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай