Звезди от Европа и Китай в "Евгений Онегин"

Звезди от Европа и Китай в "Евгений Онегин" | StandartNews.com

Лариса, сестрата на световноизвестния диригент Валерий Гергиев, е музикален консултант на проекта

29 години е средната възраст на артистите в поредната премиера на Софийската опера и балет

29 години е средната възраст на звездите, които пеят в "Евгений Онегин" - поредната премиера в Софийската опера и балет, която ще събере овации на 22 април с режисьор Вера Петрова. "Това е желанието на самия Чайковски и ние го изпълняваме. Ще видите и ще чуете само млади певци от България и Русия, имаме изпълнител и от Китай", уточнява шефът на трупата Пламен Карталов. В образа на Онегин влизат 30-годишните Атанас Младенов, Алек Аведисян и Константин Бржински. Техен връстник е и диригентът Заурбег Гугкаев. От същия клуб са и две от дамите, които се превъплъщават в Татяна - Лилия Кехайова и Наталия Павлова. Третата, Гергана Дудина, е само на 26. В останалите роли са Глория Кънева, Ирина Шишкова, Александрина Стоянова, Илья Саливанов, Хрисимир Дамянов, Весела Янева, Ли Шу Ксин; Емил Павлов - половината от тях гравитират около неприлично младенченските 25. Чайковски по традиция дава оперите си в императорските театри на Москва и Петербург. След като партитурата на "Евгений Онегин" е готова, композиторът неочаквано за всички променя мнението си - иска премиерата да бъде в Консерваторията, защото я е създал за студентите. Завесата се вдига на 17 март 1879 г. в Малий театър под палката на ректора на Консерваторията Рубинщайн. Чайковски пише до своя издател Юргенсон, че са му нужни не само изпълнители от Консерваторията, но и "певци, които освен това ще играят просто, но добре". Геният изтъква, че тази опера

не е за етиопски принцеси и няма сценични ефекти

"Но човечността, простотата на сюжета и гениалният текст ще заместят тази липса. Аз съм влюбен в Татяна. Очарован съм от стихийността на Пушкин. Пиша музика заради него, защото поезията му непреодолимо ме влече".

Другата голяма изненада в проекта е присъствието на Лариса Гергиева - сестрата на световноизвестния диригент Валерий Гергиев е музикален консултант. Дамата, която, естествено, е "народен артист" на Русия и на Украйна, е шеф на Академията за млади оперни певци при легендарния Мариинския театър в Санкт Петербург и главен художествен ръководител на държавната опера и балет на Северна Осетия-Алания. В нейния репертоар има повече от 100 постановки на няколко континента. Тя е 32 пъти обявена за най-добър концертмайстор на вокални конкурси. Гастролира от Москва и Казан през Брюксел и Лисабон до Ню Йорк и Буенос Айрес, в Канада, Япония, Южна Корея, Китай. Записала е 21 компактдиска с именити певци, оглавява фестивали и състезания.

Ето какво казва академик Пламен Карталов в навечерието на премиерата.

"Чайковски изповядва най-голямата си мечта в писмо до ректора на Московската консерватория - да постави там новата си творба "Евгений Онегин" само с млади певци. "Никога няма да дам тази опера на директори на театри, преди да мине в Консерваторията. Писал съм я за там". Да върнем това произведение към генезиса на първия му сценичен живот, сега е и моята идея. Задачата към новата постановка е да бъдат открити и привлечени най-млади артисти, даже дебютанти - а заедно с тях и професионалната изява на също млади режисьор и диригент, които дебютират с "Онегин" на националната оперна сцена. Тази амбиция не е лесна работа - да бъдат открити нови гласове за ролите, но и да бъдат добре подготвени и способни да се справят с трудните вокални и сценични характери в сложната драматургия на толкова чувствителен музикален художник като Чайковски. За стиловата и вокално-сценична интерпретация на неговите "лирични сцени", както композиторът нарича творбата си,

специално поканих от Русия

маестра Лариса Гергиева, известна пианистка и вокален педагог от Мариинския театър, всепризнат майстор в интерпретацията на руската оперна класика, отдадена в усъвършенстването на млади оперни певци не само в създадената от нея Академия в прочутия Мариински театър от Санкт Петербург, но и по света.

Новата постановка в репертоара на Софийската опера показва постоянния ми стремеж и усилие в годините - откриването, подготовката, израстването и даване на шанс и на път в кариерата на огромен брой нови таланти: певци, диригенти, режисьори, художници, корепетитори, творци и администратори. Все хора, увличани в страстно и честно отдаване в професията и на големите идеи на оперния театър. Това е резултатът от постоянната политика и грижа на ръководството на Софийската опера и балет за професионалното усъвършенстване и утвърждаване на най-млади и бъдещи кадри. Нашата грижа е в съзвучие с думите на Никълъс Пейн, директор на "Опера Европа": "Централният въпрос на всеки оперен театър днес е как да се откриват, окуражават и възпитават новоизгряващи артисти, творчески екипи и мениджъри в областта на културата. Притчата за талантите от Евангелието по Матей (глава 25) е за човек, който, тръгвайки на път, доверява имуществото си на слугите - на всеки според способностите му, като ги насърчава да печелят от него. "Защото всекиму, който има, ще се даде и преумножи, а от оногова, който няма, ще се отнеме и това, що има".

"Евгений Онегин" на сцената на Софийската опера е подтик и проверка за издръжливост, доказване и способност на младите - в първи опит за някои, към трудното и

безпощадно отдаване на професията

на оперния артист. Средната възраст на изпълнителите е 29 години. Публиката ще чуе нови гласове от България, Русия, Румъния, Китай. На младите артисти всеотдайно и майсторски партнират водещи солисти, хорът, оркестърът и балетът, техническият и обслужващ персонал на Софийската опера. На всички благодаря и пожелавам "На добър час!".
Билетите са на касата на Софийската опера и балет, на касите на Easypay в цялата страна, онлайн сайта www.operasofia.bg чрез системата за разплащане ePay.bg от мобилните устройства, които сканират директно и баркода за вход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай