Златните глобуси стават вегански фестивал (РЕЦЕПТА)

Причината е в стремежа на участниците да опазват животните и природата

Златните глобуси стават вегански фестивал (РЕЦЕПТА) | StandartNews.com

Церемонията по връчването на "Златните глобуси", известна като "партито на годината", този път ще предложи изцяло „безживотинско“ меню на гостите. Ще бъде сервирана 100% растителна храна, а целта е да се подкрепи инициативата за екологична информираност относно консумацията на месни храни и отпадъците, произвеждани от тях.

"Ако има начин, ние можем ако не да променим света, то да спасим планетата. Може би ще успеем да направим така, че "Златните глобуси" да изпратят сигнал и да привлечем вниманието към въпроса за изменението на климата", заяви президентът на асоциацията на наградите Лоренцо Сория.

"Храната, която ядем, начинът, по който отглеждаме храната, която ядем, начинът, по който изхвърляме храната, е един от големите приноси за климатичната криза", допълни той.

Годишната церемония по награждаването ще се излъчи в ефира на NBC от Бевърли Хилс, Калифорния.

Матю Морган, главен шеф готвач в хотел „Хилтън“, където се провежда церемонията, нарече промяната в менюто изненадваща. Той обаче я приел, след като осъзнал, че ще отправи положително послание.

Елементите от основното ястие включват гъби в раковина от кралски стриди и ризото с диви гъби, заедно с печени кълнове на брюкселско зеле и моркови. Студена супа от цвекло ще бъде поднесена като предястие (вижте рецептата по-долу).

Супа от златно цвекло (от гл. готвач на Хилтън)

2 с.л. зехтин екстра върджин

1 кг златно цвекло, обелено и нарязано на 1-см кубчета

1 средна по размер нарязана глава лук

2 средноголеми моркова, обелени и нарязани

4 скилидки чесън, накълцани

Половин чаша бяло вино

1 л зеленчуков бульон

Чаша вода

1 ч.л. портокалова кора, плюс сок от 2 портокала

1,5 ч.л. сол

Четвърт чаша нарязани печени и осолени шам фъстъци

1. Загрейте мазнината на средна сила на котлона. Сложете вътре цвеклото, лука и морковите. Разбърквайте от време на време, докато лукът започне да се карамелизира (т.е. 15 до 18 мин.). Добавете чесъна, като постоянно бъркате, докато се разнесе миризма (ок. 1 минута). Добавете виното и използвайте дървена лъжица, за да отлепите потъмнелите парченца продукти от дъното. Добавете бульона и водата, изчакайте за заври и доварете на среден огън. Покрийте и оставете да се вари докато цвеклото стане много меко (ок. 1 час). Премахнете от огъня и оставете да поизстине за 20 минути.

2. Пюрирайте охладената супа с блендер, докато изчезнат всякакви парченца, а ако се налага добавяйте вода, за да се получи необходимата консистенция. Върнете пюрираното в тенджерата, като прибавите стърготините от портокалова кора, сока и солта. Охладете още 30 минути или докато стане готово за сервиране.

3. Нарежете тънко зелена подправка (в оригиналната рецепта се използва надземната зеления от златното цвекло!). Сипете супата в чиниите и поръсете със зеленото и шам фъстъка. Капнете и малко зехтин за украса, ако желаете.

Порции: 4

Активно готвене: 40 минути

Общо време за приготвяне: 2 часа и 10 минути

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай