"Златна липа" за "Урок"

"Златна липа" за "Урок" | StandartNews.com

БГ филмът взриви статуквото, каза шефът на фестивалното жури Станимир Трифонов

"Урок" е големият победител в третото издание на международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа" в Стара Загора. Лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов спечели две награди - за филм номер 1 и за най-добра женска роля - за Маргита Гошева. "Няма никакъв реверанс. Имаше дискусия - петима души, пет вкуса. Но както казваше Радичков, аз съм гол и безпомощен пред вас като пред военна комисия: без намеци, без намигвания, без телефонни раздавачи", закле се в обективността на журито неговият шеф Станимир Трифонов.

"Тези двамата влязоха в киното като автоматчици, взривиха статуквото. Филмът е наритван два пъти и те го направиха от любов към занаята. Въпреки системата. Кино и любов. Уникално е. Моите приятели от журито го разбраха", поясни още Трифонов. С две отличия си тръгва и сръбско-хърватският "Ничие дете" на Вук Ршумович - за режисьор номер 1 и за актьор номер 1 за Денис Юрович. Съюзът на филмовите дейци избра турско-германския "Сивас". "Всички наградени филми са правени с изключителна чувствителност. Те са наистина европейско модерно кино.

Маги Ралчева се е справила блестящо със селекцията. Този фестивал е балкон като в шедьовъра "Ромео и Жулиета". Има диалог между цивилизациите на Изтока и Запада. Но за разлика от пиесата фестът завършва с хепиенд", рече още Трифонов. "Третото издание на "Златната липа" мина на един дъх. То показа, че не само нашите усилия имат значение за утвърждаването на форума. Доброто желание на участници, съмишленици, приятели и гости също помогна. Няма съмнение, че ще има четвърто издание", сподели създателката и художествен директор на феста Магдалена Ралчева, която благодари на общината и публиката. Снощи тя връчи почетната "Златна липа" на Васил Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай