"Златна липа" за Мария Статулова

Голямата актриса ще получи наградата за цялостно творчество на първия международен кинофестивал в Стара Загора

"Златна липа" за Мария Статулова | StandartNews.com

Стара Загора. Мария Статулова е българската звезда, която първа ще получи почетната "Златна липа" за цялостен принос към родното седмо изкуство - голямата награда на новия международен кинофестивал в националния афиш. Респектиращото събитие, на което ще се завъртят 30 филма от 14 европейски страни, между които има и номинирани за "Оскар", стартира на първи юни в Стара Загора.

Кметът Живко Тодоров, изявен киноман, изцяло подкрепя феста. По червения килим пред операта ще дефилират родни и международни знаменитости. Сред тях се очаква да бъдат Любо Чаталов, Мартина Вачкова, Стефан Вълдобрев, Стефка Янорова, Христо Мутафчиев, Димо Алексиев. След церемонията за откриването публиката ще гледа италианския хит "Доброто общество" с Джан Карло Джанини и Мария Грация Кучинота. Водещи ще бъдат Симеон Лютаков и Ирмена Чичикова.

"България трябва да присъства все по-категорично върху световната карта на стойностните арт форуми. Стара Загора е древен и красив град на поети, художници, писатели, актьори. Неслучайно искаме всяка година тук да бъдат показвани някои от най-значимите творби на европейските творци. Предизвикателството е голямо и суматохата около организацията донякъде прилича на снимачния процес - неизвестност, тръпка от новото и непознатото, неизбежни страхове", коментира режисьорката Магдалена Ралчева, директор на "Златната липа".

Във фестивала ще има конкурсна и съпътстваща програма, както и секция, в която ще бъде представено национално кино. На първото издание публиката ще види рейтингови български ленти - "Още нещо за любовта" и "Миграцията на паламуда" с Велко Кънев, "Чужденецът", "Стъклената река". Зрителите ще оценят високо късометражките и документалистиките "Който е тръгнал сам", "Аз съм домашен ученик", "Тя, мина. Мина." Прожекциите са в Операта и в Библиотеката. Познавачите ще гледат нашумелите "Леки момичета", "Животът на другите", "Войната свърши", "Пионери".

Ето заглавията в конкурса. "Аглая" е драма за унгарско-румънско семейство на циркови артисти, което през 1980-а бяга на Запад, за да се спаси от диктатурата на Чаушеску в Румъния. За да останат на сцената, неговите членове трябва да покажат нещо ново и екзотично. Майката измисля специален номер - тя виси от купола, закачена на плитката си. Дъщерята Аглая е притеснена, но следвайки семейната традиция, самата ще се превърне в "Жената със стоманените коси". "Асо пика - лош късмет" (Черна гора) е екшън, заснет в духа на деветдесетте години на миналия век.

Бели се връща в малкия град, след като е прекарал години в затвора. По време на войната в бивша Югославия той е член на полувоенни части, които участват в жестоки екзекуции. Заражда се приятелство между него и по-малкия му брат Кента, който е комарджия, но живее като чуждестранен бизнесмен, забавляващ дамите. Бивши военни откриват Бели, който успява да продаде видеокадри на техните престъпления. Битката започва наново. "Без баща" (Австрия) е за двама братя и една сестра, които никога не са очаквали, че Кира, най-малката в семейството, ще се появи отново след смъртта на татко им. Момичето е изчезнало преди повече от двадесет години по време на разпадането на хипи комуната, където всички те са родени. Наяве започват да излизат потресаващи тайни от миналото. "Бели лъвове" (Сърбия) е за работници, които не са получавали заплатите си в продължение на шест години и сега лежат на пътя пред фабриката.

Груя, безработен от години режисьор, снима сватби и погребения, опитвайки да събере достатъчно пари, за да предложи брак на приятелката си Бела. Неговият баща обаче има идея - тримата да ограбят златото и диамантите на богатите. "Вяра, любов и уиски" (България/САЩ) е на обещаващата кинаджийка Кристина Николова с участието на Ана Стояновска, Валери Йорданов, Явор Бахаров, Лидия Инджова. Музиката е на Лийпра Делукс, Уош Ем Си, Светльо енд дъ леджънтс, Паникан уайаскър. Млада българка се отказва от приказния си живот в Америка и се връща у дома при своя страстен приятел Вал, който обаче има саморазрушителни навици. Когато съвсем неочаквано в София пристига годеникът й Скот, тя трябва да избере между уреденото бъдеще и обречената любов. "В мрака" (Канада/Германия/Полша) на Агнешка Холанд връща към 1943 г. В окупирания от нацистите Лвов в Полша слабите дебнат още по-слабите, а бедните крадат от още по-бедните. Леополд Соха изхранва семейството си с работа в градската канализация и дребни далавери. Приятелят му, украинецът Бортник, е високопоставен офицер, който му обещава по-добро бъдеще, ако Леополд открие и предаде на властта евреите, криещи се под земята. Тънкото въже на лъжата, по което се движи Соха, се разклаща опасно.

Драмата има номинация за "Оскар 2012" за най-добър чуждоезичен филм. "Запази си усмивката" (Грузия/Франция/Люксембург) е трагикомичен разказ за конкурс за красота с различни категории. Кулминацията прераства в състезание по талант, в което "лошите момичета" нямат място. В този цирк обаче всичко е възможно. Постепенно хуморът се превръща в трагедия и цялото шоу се срива. "Отворено 24 часа" (Испания) е за нощния пазач Ектор, който се грижи за психически болния си брат и едновременно с това се бори с висящо дело, авторитарен баща и депресираща работа.

"Пънкът не е мъртъв" (Македония) разказва за Мирса - бивш певец в някогашната най-популярна пънк банда в Македония, но по-късно скъсал с шоу бизнеса. Сега е на 40, все още живее с майка си и понякога продава дрога на албанския дилър Гзим, който пък го снабдява евтино с трева. Един ден на Гзим му хрумва идея: Мирса трябва да събере отново бандата си и да направят благотворителен концерт в Дебър, македонски град с албанско мнозинство. Това е почти херкулесовска задача след 17 години. Лентата има награда от Карлови Вари в секцията "На Изток от Запад". "Самотният остров" (Естония) разказва пет истории - всички те произтичат една от друга и понякога се пресичат. Събитията се случват в интервал от няколко дни, тъй като героите се опитват да се справят с миналото си и да продължат живота си. "Смешен човек" (Дания) е заснет в съблазнителния стил на шестдесетте и разкрива самотата, в която комикът Дирх Пассер (Николай Лие Каас) е открил себе си след бързото изкачване до славата. Талантът му е едновременно благословия и проклятие, но неговият продуцент Ломер и останалите от антуража се "хранят" от успеха му. Около тях има много жени, безкраен алкохол и спорадичен позор. Дирх прави всичко, което е по силите му, за да бъде възприет на сериозно. Дори се нагърбва със Стайнбек и прави "За мишките и хората", а публиката избухва в смях още на първия стих. "Това, което се случи с мен" (Русия) е "Безсюжетен" филм, който улавя лиризма на препускането през живота.

Шеф на журито е професор Вера Найденова, а сред експертите, които ще вдигат оценки с нея, са Ласло Ковач, Дато Джанелидзе, Юрий Дачев, Алена Ивченко. Още информация на сайта на фестивала www.thegoldenlinden.com.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай