Започна опаковането на Триумфалната арка в Париж

Акцията е в памет на Кристо и жена му Жан-Клод

Започна опаковането на Триумфалната арка в Париж | StandartNews.com

25 хиляди квадратни метра рециклируем полипропиленов сребристо син плат и три хиляди метра също преработваемо червено въже ще обвият един от най-култовите символи на френската столица - Триумфалната арка според идеята на Кристо, датираща още от началото на 60-те.

Инсталацията, чието осъществяване струва 14 милиона евро, осигурени от продажбата на скици, рисунки, колажи, оригинални литографии и творби на Кристо от 50-те и 60-те, ще бъде открита на 18 септември и ще може да бъде видяна до 3 октомври, когато започва демонтажът. През целия този период вечният огън пред Гробницата на незнайния воин в Париж ще продължи да гори.

„Има фотомонтаж как би изглеждал проектът, но Кристо и Жан-Клод никога не са предлагали наистина да го направят, защото са смятали, че няма да получат необходимите разрешения.  Но са описали всеки визуален и артистичен аспект. Затова ние днес можем да го реализираме, но проектът е 100 процента техен. Желанието на Кристо беше това да се случи, след като той си отиде“, разкрива пред „Гардиън“ Владимир Явашев, племенникът на авангардиста, който десетилетия наред е дясната му ръка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай