Петък,

ЮНЕСКО се готви да пореже Венеция, следва Несебър

От: Иван Ангелов, сн. АП, архив -
1385
ЮНЕСКО се готви да пореже Венеция, следва Несебър
A
A
A

Град Венеция, който се бори да се справи с наплива на туристи в ерата на евтините пътувания, е изправен пред възможно понижаване на оценката на ЮНЕСКО, предаде Асошиейтед прес.

Краткото пътешествие в претъпкана гондола с намусен гондолиер, който се кара на туристите, е далеч от романтичните представи за Венеция, но е емблематично за навлизането на града в масовия туризъм.

Венеция не е сама в борбата да се справи с наплива на туристи в ерата на нискотарифните полети. Залогът обаче е особено голям тази седмица, когато Комисията за световно наследство на ЮНЕСКО решава дали да добави града към списъка си със застрашени световни обекти.

Подобно понижаване на оценката, каквото градът избегна преди две години, ще означава обвинение срещу управлението на туризма във Венеция.

Решението ще дойде само няколко дни, след като стана ясно според официални данни за града, че броят на туристическите легла във Венеция вече е по-голям от броя на жителите.

На заседанието на градския съвет преди гласуването Венеция да стане първият град в света, в който посетителите плащат входна такса, страстите се нажежиха.

Критиците отправиха обвинение, че данъкът е бил прибързан, за да се впечатли комисията на ЮНЕСКО, че градът действа за ограничаване на масовия туризъм.

Представители на ЮНЕСКО казаха, че понижаването на категорията няма за цел да бъде наказателна мярка, а да предупреди световната общност, че е необходимо да се направи повече за решаване на проблемите, засягащи обекта на световното наследство.

В препоръката за понижаване на оценката на Венеция се посочва не само управлението на масовия туризъм, но и въздействието на изменението на климата. В нея се отбелязва например, че подводните бариери за защита на Венеция все още не са напълно функциониращи.

Венеция е един от шестте обекта, включително два в опустошената от войната Украйна, които комисията може официално да обяви за застрашени.

Другите застрашени обекти, които се разглеждат, са катедралата "Света София" в украинската столица Киев, историческият център на Лвов в Западна Украйна, древният град Несебър в България, крепостта Диарбекир в Турция и вулканите на Камчатка в далечния изток на Русия.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com