Ярив Лернер медитира с Антонио Бандерас

Ярив Лернер е изпълнителен директор на "Ню Бояна" вече 3 години

Ярив Лернер медитира с Антонио Бандерас  | StandartNews.com

Продуцентът кани 23-ма от най-добрите духовни учители за фестивал в Рила

Шефът на Киноцентъра споделя една и съща страст по Изтока със Зоро

Ярив Лернер, изпълнителният директор на Киноцентъра "Ню Бояна", е запален йога, а освен холивудски звезди всяка година той води у нас американски учители по духовни практики. Във филмовото студио те снимат клипове с упражнения. Tози август обаче, от 18-и до 22-ри, той и йога приятелите му канят просветени и начинаещи фенове в Боровец, където под рилските върхове ще се проведе първият у нас музикален йога фестивал "Udaya Livе". Той ще включва впечатляваща сцена и затворени семинари по духовни практики с 23-ма от най-добрите учители в бранша от САЩ, Великобритания и България. Сдобилите се с пропуски ще могат да избират измежду различни класове по медитация и упражнения, гмуркайки се в потока на живата музика.

Първата работа на Ярив у нас е през 2012 г. Била по късометражния филм "Последния йога", посветен на духовните практики. Оттогава животът му е свързан с тях. "Стори ми се естествено продължение на всичко, което правим. Когато моите приятели идват тук, винаги организираме голямо йога парти - затова решихме направо да го превърнем във фестивал", разказа Ярив. И допълни: "Избрахме Рила, защото е невероятна, особено през лятото. Съвсем наскоро четох статия за най-духовните места в света и Рила беше сред първите. Планината е дива и непокорена все още, което е чудесно. Всички чужди гости ще се насладят на природата."

Най-високата планина у нас наистина е считана от много духовни учители за

един от седемте енергийни центрове в света наред с Тибет, Мачу Пикчу, Египет...

Наскоро пък английският сайт gostica.com написа: "Не е случайно, че един от най-големите духовни учители на ХХ век - Беинса Дуно (Петър Дънов) е българин и е избрал да предава своята мъдрост на Рила. Районът около езерата има много силна енергия, по-чувствителните хора я усещат и имат странни сънища, когато са там." Именно от 1 до 22 август членовете на Бялото братство играят своята паневритмия.

Ярив, който е син на Ави Лернер, собственика на "Милениум филмс", споделя своята страст по източните мистики с част от холивудските звезди, които идват да снимат у нас. Може Силвестър Сталоун да е предпочитал да блъска във фитнесзалата на петзвездния си хотел у нас, докато снимаше "Непобедимите", но неговият колега от третата част на хитовия екшън Антонио Бандерас е посветен йога фен. "На него много му харесва и често си говорим за нашата обща страст. Ние практикуваме йога в групи, но всичко е лично и до собствено усещане", разказа Ярив.

Част от гостите ще бъдат настанени в хотела на Дарина Павлова на Боровец "Рила". Бизнесдамата най-вероятно ще присъства на мистичното събитие под звездите. Със сигурност там ще е нейната дъщеря Паола, която преподава йога в Лос Анджелис. "Тя е напуснала България много млада и живее в Щатите. Рядко си идва и за нея е голямо удоволствие, че ще прави нещо тук. Дарина най-вероятно ще дойде да я подкрепи", допълни Лернер.

Общо 31 изпълнители, всички от които идват за първи път у нас, ще свирят под върховете на Рила. Много от тях правят музика за медитация и йога, но това не означава, че не може да се слуша и просто за релакс. Други пък създават уникален микс между съвременен поп и традиционна ведическа музика, между класически инструменти и индийски такива. Сред акцентите са номинираният за "Грами" Дейв Стринър, DJ Drez, Дийпак Рамаприян, известен като Другия Дийпак и много други.

Особено интересен в програмата е мултимедийният концерт "The BeatlesТ Yoga". Номинираният два пъти за "Еми" певец и композитор бхакти рокаджията Джоуи Лугаси ръководи седмина отлични музиканти, заедно с които ще поведе зрителите към магическото пътешествие до Индия, което осъществяват "Бийтълс" през 1968 година. Чрез аудио и видео

те ще разкажат за духовното пътуване на великата четворка

от което се ражда "Белият албум" (девети поред), включително и прочутата "Back to the USSR". Бийтълсите отсядат в ашрам в Ришикеш. Те се решават на пътуването, след като се запознават с духовния водач Махариши Махеш Йоги на една лекция в Лондон. Според историята той им помогнал да загърбят наркотиците. Бандата на Джоуи Лугаси ще представи на живо 12-те песни, както и тяхната история. Ще се прожектират и редки кадри на бийтълсите. У нас ще дойде и писателят Фил Голдбърг, един от създателите на проекта. В книгата си "American Veda" той разказва как йогата навлиза в Запада и изследва какво е влиянието на "Бийтълс" за това.

Интересно ще е и изпълнението на странната група от Калифорния "Kirtaniyas". Младите енергични артисти са израснали с песните, танците, философията на индийската цивилизация. Лидерът на групата Виджай Кришна е изучавал киртан (религиозни песнопения) в свещеното село на Вриндаван в Индия. Заедно с жена си и още два музиканти създава "Kirtaniyas" през 2009 г. Оттогава са свирили в над 15 страни. Макар да подхождат традиционно към акустичните си изпълнения, групата бута границите на жанровете, за да създаде свой собствен уникален саунд - древните санскритски мантри срещат релаксиращата електронна денс музика.

Какво се получава, когато се кръстосат авангардно пиано и древен ведически песнопения, а към тях се прибави красотата и сексапила на индийката? Отговорът е - прекрасната Шийла Брини. Тя пее и свири на арфа, индийския хармониум и бансури (индийска бамбукова флейта). Признава, че нейни вдъхновения от Запада са M.I.A. and Dead Can Dance. Шийла съчетава класическата музика на Индия и красотата на мантрите, както и американския джаз и блус.

Билетите се продават за един, три или пет дни съответно за 431 лв., 689 лв. и 1206 лева. Предлагат се билети и с включена нощувка в хотела със самостоятелна стая и храна и отново пълен достъп до всички йога класове за всички дни, цената е 2412 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай