Ян Бибиян в театър "София"

Ян Бибиян в театър "София"  | StandartNews.com

"Ян Бибиян" на Елин Пелин, първият екшън в българската литература, вече е на голямата сцена в театър "София". Спектакълът на Бисерка Колевска е изпълнен с неочаквани обрати, прескачане в друга реалност, необуздани танци на дяволи, омагьосани красавици, съвременна музика, летене.

 

Палавникът Ян Бибиян извършва много бели, за наказание попада при дяволите, среща се с лукавия маг Мирилайлай в подземния свят. Но момчето преживява катарзис, пречиства се и излиза от приключението много по-добро. Така със своята свобода връща щастието и на други омагьосани същества.

 

В ролите са Борис Георгиев, Николай Върбанов, Николай Димитров, Симона Халачева, Юли Малинов, Юлиян Рачков.

 

Звездопад в Хасково

 

Хасковският театър продължава да трупа рейтинг и червени точки под умелото шефство на Боил Банов. Режисьорката Лилия Абаджиева и драматургът Елин Рахнев са се посветили на трупата с мисията да работят за нейната абсолютна конкурентоспособност. Триото е поканило страхотния Николай Урумов за "Дневникът на един луд". Художникът е Васил Абаджиев. "Гогол ни представя човекът в неговата невъзможност да понесе живота, който му е предопределен. Аксентий Иванович Поприщин не желае да се примири със съдбата си на титулярен съветник. Той изпълнява задълженията си на писар с надеждата, че ще расте в йерархията и един ден ще стане полковник или дори генерал. Постановката е опит да се вгледам със състрадание в човека, разкъсван от копнежи и възторгващо мечтание, в оголената му самота. Интерпретацията на повестта изследва индивида, захвърлен сам в света и припознал и привидял в психеделичните лабиринти на ума истинския си живот", казва Лилия. Премиерата на моноспектакъла е утре в Хасково, а на 23 март - в НАТФИЗ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай