Втора стихосбирка за Мария Лалева

Втора стихосбирка за Мария Лалева | StandartNews.com

Издателят Лъчезар Минчев атакува книжния пазар с новата стихосбирка на Мария Лалева, наречена "Не съм ви ближна". Премиерата е на 21 януари от 18 и 30 часа в "Хеликон" на "Цар Освободител". Дамата превзе челни позиции в актуалната бг лирика с "Личен архив" - дебютната й творба, благословена и редактирана лично от вездесъщата Маргарита Петкова.
Мария е замислила миниспектакъл за 21 януари: четирима баш майстори на театъра и киното ще четат прекрасните й строфи - режисьорът Тодор Анастасов и актьорите Любо Чаталов, Веселин Плачков и Димитър Баненкин. Те са и главните кавалери в грандиозния екранен проект, на който тя е сценарист и продуцент - филма "Роза дамасцена".

Дуетът Анастасов-Лалева дирижира философията и снимките на историята, която започва през 60-те години на миналото столетие и стига до наши дни. Тя проследява обратите в съдбата на един необикновен мъж с реален прототип - през тоталитаризма, по времето на така наречената "голяма екскурзия" и тук и сега, в епохата на актуалната демокрация. В действието и емоциите се оглежда българският модел, гарниран с архетипи и знаци. Героите на Мария Лалева - както в стиховете в двете й книги, така и в сюжета на "Роза дамасцена" - залагат на свободата на избора.

"Тя е най-важната за всеки образ, за всяка личност, за всяка нация", категоричен е Тодор Анастасов, който продължава с кастингите из България за мащабната продукция. Ученикът на Крикор Азарян строява пред камерите атрактивни жреци на Талия и Мелпомена от различни поколения - освен тримата, които ще четат лириката на Лалева на 21 януари, там са още Сашка Братанова, Троян Гогов, Симона Халачева, Джани Ферад... "Да не забравяме, че при Анастасов масовките не падат под 100", сериозно се шегуват хората от Розовата долина, където се случва всичко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай