Внучка на император показва скулптури в Бургас

Габриела фон Хабсург участва в зрелищна изложба на куратора Стефан Стоянов

Внучка на император показва скулптури в Бургас | StandartNews.com

Габриела фон Хабсург, внучка на Карл I Франц Йозеф – последния император от Хабсбургите, е сред художниците в зрелищната експозиция, наречена „So close and so far away“, която ще бъде открита в Бургас на 6 август. В библиотеката, която се утвърждава и като Център за съвременно изкуство, познавачите ще оценят творбите на още петима автори, работещи в различни точки на света - Людмил Георгиев, Браян Дейли, Ив Тошайн, Калин Серапионов, Тим Парчиков.

Кураторът Стефан Стоянов обединява посланията им след дългия период на социална изолация, отразил се както на общуването, така и на възприетия „нормален“ начин на живеене. Художниците, които уважаваният в Европа, Америка и Азия арт дилър представя, досега не са участвали в съвместно събитие.

Известната със своите монументални работи из много градове по света Габриела фон Хабсбург показва серия от скулптури с абстрактни форми, които оформят обеми, линии и обекти, създаващи хармония и ритъм в цялостен визуален ансамбъл. Ив Тошайн се вписва с поетична неонова творба, която съчетава агресия и аналитичност. Абстрактните, светещи обекти, части от рекламни елементи на фона на нощта и далечно лунно затъмнение във видеото на Калин Серапионов създават представата за общо пространство между културното и природното.

Един свят, който е едновременно тук и отвъд, близък и далечен, който всеки зрител може сам да си представи и въобрази, заслушан в психоделичния ритъм на произведението.

Дали „всичко хубаво е извън творбата“ или пък извън рамките, в които сме свикнали да възприемаме света, е въпросът на Людмил Георгиев. Неговите впечатляващи графики са като безкрайност, а границите им остават отворени чрез продължаващите мислено в пространството линии.

Идеята за границата на разбиране и безкрайността се въплъщава и в „Democracy/freedom“ на Брайън Дейли - композиции от думи, представени като образ на самите понятия за демокрация и свобода с цялата им противоречивост, многоизмерност, исторически възходи и провали. Поглед сякаш от края на света предлага видеото „Снежни човеци“ на Тим Парчников, който изследва мита за „мистериозната руска душа“ и продължава изказа на радикалното руско изкуство, показвайки визуални и емоционални контрасти – между снега и огъня, между спокойствието и агресията и т.н. Авторът дебатира дали в изобилието на „горещи новини“ обществото не се превръща в пасивен наблюдател, изпаднал в дълбока летаргия.

Между природното и културното, действието и статиката, нощта и деня, крайното и безкрайното, демокрацията и свободата, изложбата говори за това дали и как се променят базисните устои на света, в който живеем и как да намерим изход или алтернатива след прекъсването от пандемията, положила не само реална, но и „метафизична“ граница в живота на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай