Пенев и Деян Донков станаха сексуални хищници

Страхотните актьори са баща и син в „Завръщане у дома“ на Явор Гърдев

Пенев и Деян Донков станаха сексуални хищници | StandartNews.com

Владо Пенев и Деян Донков правят опасен дует в Малък градски театър „Зад канала“ – те са безскрупулни и сексуално хищни баща и син в „Завръщане у дома“, новия спектакъл на Явор Гърдев, с който трупата започва юбилейния си сезон 30. Изборът на пиесата от Харолд Пинтър никак не е случаен – на същата сцена през 1991 година режисьорът Стоян Камбарев прави първата постановка по творбата на световния британски драматург. Със сложната мисия да изкуши Пинтър за визита в София се нагърбва Ицко Финци.  Той заминава за Лондон, където се запознава с писателя и успява да го убеди. И Пинтър идва в България, за да гледа представлението. Остава изключително впечатлен от всичко – дори от мрачната София в началото на прехода. Тогава в двете основни роли – на Макс и Лени – са Финци и Руси Чанев. Пинтър е крайно въодушевен от видяното, въпреки че не знае нито една дума на български. След финала поздравява актьорите с думите: „Аз вече съм един от вас“.  

Новата версия на Явор Гърдев, който е в 10 клас на Класическата гимназия, когато гледа „Завръщане у дома“ на Стоян Камбарев, звучи доста по-брутално в изобразяването на едно от най-основните послания на Пинтър – а именно, че светът не може да бъде поправен. В основата е притчата на завръщането на блудния син. „Пиесата е напълно адекватна на нашето време, защото изследва зоната на подлудяването по социални причини - тая лудост, този амок, до който се стига поради социална изолация, поради емоционална изолация – неща, които са много характерни за днешния ден и с които все повече и повече се срещаме“, твърди Гърдев. „Блудният син обикновено мисли за напуснатия дом на детството и младостта си като за нещо пасивно и безволево. Домът остава някъде там в необозримата далечина и само от блудния син зависи ще се завърне ли някой ден пак в него или ще го остави тихо да изтлее в паметта. Блудният син е в правото си да решава как да действа. Негова воля е какво ще направи. Самият дом е неодушевен. Далечен. Инертен. Напуснат. Той воля няма. Него никой не го пита.“, коментира режисьорът.

Владимир Пенев е Макс – бащата на трима сина, ужасно различни и в същото време много еднакви. Най-големият, Теди – Пенко Господинов, се завръща, следвайки роматичния повик на кръвта, но се сблъсква с отчуждението и дори с омразата  на другите в семейството. Деян Донков е средният, Лени, сутеньор и комплексар. Мак Маринов е най-малкият, Джоуи, боксьор с повредена глава, но все още с работещо сърце. В тяхна /сексуална/ жертва ще се превърне Рут, жената на Теди – Каталин Старейшинска. „Вратата пред него /блудния син/ гостоприемно се отваря и родният дом го всмуква в лъстивата си архаична паст, за да прекърши бавно крехките му кости с чудовищните си зъби, да смели фината му тъкан в ненаситния си търбух, да изплюе завоюваните през годините на странстване ордени и да коронова спасената принцеса за своя собствена кралица, майка, стопанка и любовница на прилежащото домочадие“, добавя Явор Гърдев.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай