Винаги се питаме "Какво би казал Ламбо?"

Той искаше да направим частен театър, разкриват Кирил Кирилов и Павел Иванов

Винаги се питаме "Какво би казал Ламбо?" | StandartNews.com

Продуцентът на звездите Кирил Кирилов и Павел Иванов - един от най-бързо пробиващите актьори на сцената и екрана, който от есента ще гледаме в сериала на bTV „Татковци“, са обединени от страстта си към изкуството и от могъщата фигура на общия им ментор Стефан Данаилов. Кирилов стои зад „Актрисата“ – прощалния спектакъл на Ламбо, а Павел е от любимите ученици на професора. И двамата са плътно до Мастера в последните години на живота му. 

Кирил Кирилов е продуцентът още на Мариус Куркински и Виктор Калев, на „Госпожа Стихийно бедствие“ Стоянка Мутафова, с която също се оказват сродни души. Сред вече хитовите му проекти с Павел Иванов са „Направихте ме на луд“ и „Приятна жена в лоша компания“. Сега двамата са на обиколка из България със „Смехът е разрешен“ – грандиозен спектакъл само със звезди. Голямата изненада са златните момичета – олимпийските шампионки от Токио ще обират аплаузи с някои от най-популярните си съчетания, ще танцуват и докато Нели Петкова изпълнява вълнуващите си етно шлагери. В представленията участват Мадлен Радуканова, Симона Дянкова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова, Невяна Владинова плюс фамозните Катрин Тасева и Боряна Калейн. Виктор Калев ще влезе в образа на Лили Иванова и други поп величия. Той ще сподели аплаузи и с Нели Петкова, с която са стари бойни другари и имат съвместни парчета. Водещи на шоуто са Аня Пенчева, Кирил Ефремов и Павел Иванов. Сред другите новини, свързани с премиерата, е завръщането на Богдана Карадочева, която ще извиси глас в тандем със съпруга си Стефан Димитров. Мария Сапунджиева също е сред грандамите в „Смехът е разрешен“, а Ненчо Илчев – също студент и много близък до Ламбо, е основен персонаж не само със скечовете, но и с фокусите си. Публиката вече очаква „Смехът е разрешен“ на 26, 30 и 31 август и първи септември съответно в Бургас, Варна и Пловдив – чиста проба забавление без политическо злободневие, само музика и красота.       

Ето какво още споделиха пред „Стандарт“ Кирил Кирилов и Павел Иванов за приятелството, за занаята и за Мастера. 

-  Как се постига хармония в тандем като вашия: продуцент номер едно и актьор, който върви по стъпките на учителя си?

Кирил Кирилов: С взаимно уважение, с професионализъм, с опит, натрупан в работата ни. Радвам се, че Павел следва заветите на Стефан Данаилов и се надявам, че един ден ще стане негов достоен заместник. Винаги съм готов да помогна за това с каквото мога. 

Павел Иванов: Хармонията и ключът към нея се намират в постоянното напрежение от голямото количество задачи и отговорности на ползотворната ни съвместна дейност. Много силно орбитираме около нуждата да работим и творим с високо темпо, стремглаво, безстрашно. Способни сме на висок коефициент на полезно действие в трудни моменти.

-  Питате ли се един друг „Ламбо ще одобри ли това?“

Кирил Кирилов: Постоянно си задаваме този въпрос и всеки разказва на другия спомените си с Ламбо, а често те просто са един и същи. И двамата останахме със Стефан до сетния му дъх. Павел беше един от последните му любими ученици. Виждахме се почти всеки ден – бяхме до него и в театъра, и в болницата. Стефан беше обединител. Само с присъствието си ни даваше сили да продължим. Двигателят на всичко, каквото правехме. Имахме амбицията да създадем частен театър със собствена трупа. Споделяхме мечтата с хората от нашето обкръжение. А покрай Стефан се сближихме още повече с Павел, като че ли се преоткрихме, докато израствахме край професора. 

Павел Иванов: Ламбо е далеч в перспективата и хоризонта. Винаги се стремим към неговото одобрение - то винаги е означавало много, дори всичко в определени моменти. Живителната мощ на личността му продължава да ме провокира. Все така търся мнението му, макар и да не е физически жив. Беше и остава. Преди време написах в негов любим тефтер: ''Ще ви нося навсякъде със себе си.'' Оказа се, че това обещание напълно се материализира, тъй като Стефан Данаилов продължава да присъства в ежедневието ми и да го основополага.

Кирил Кирилов: Стефан така ни възпита – първо театърът. Никога не мислеше само за себе си. Бях истински щастлив, когато каза, че вече съм като член на семейството му. Аз също напълно физически усещам подкрепата му. Той винаги даваше, никога не взимаше – излишно е да уточнявам, че не говоря в материален, а в морален аспект. Много ми липсва и защото с една дума казваше всичко. Преживявам загубата му много тежко. 

-  Трудно ли е да откриете равновесието между смеха и сълзата?

Павел Иванов: Не вярвам във възможността да се установи подобно равновесие. Пожелавам на всеки пълен дисбаланс между двете в полза на смеха и на сълзата от радост.

Кирил Кирилов: Колкото повече минава времето след загубата на скъпи хора като Стефан Данаилов, толкова повече сълзата побеждава смеха.

-  Мнението ви за това, което се случва тук и сега в театъра, киното и шоуто?

Кирил Кирилов: Постоянно обсъждаме фактите и събитията, но оставаме над нещата поради простата причина, че те са непредвидими. Отваряне-затваряне, 30 процента-50 процента. Но ако попаднем в капана на страха, как ще продължим?  А ние – въпреки кризата, в която повечето хора не знаят какво се случва, „вадим“ премиери. Все още сме млади и луди – няма да позволим на стреса да ни парализира. В цялата тази ситуация се калих неимоверно. Но докато вкарвам всичко в ред, привиквам и на смирение.  Винаги съм готов да се хвърля напред и да подкрепя стойностна идея, да усетя тръпката от мисията.

Павел Иванов: Мнението ми за това, което се случва, е много динамично, но строго позитивно. Динамично, защото наблюдавам всичко отвътре и се уча от най-опитните, а е строго позитивно, защото те оставят в мен подобно усещане.

-  Кога и къде се запознахте?

Кирил Кирилов: Гледах Павел за първи път в дипломните му спектакли в НАТФИЗ. После го поканих за пиесата „Направо от асансьора“. А когато със Стефан обсъждахме състава за „Актрисата“, и двамата бяхме категорични, че Павел ще изиграе сина на главните герои.  

Павел Иванов: С Киро се запознахме в театъра. Многопластовият му професионализъм предполага той да се интересува от творчеството и на съвсем млади хора – въпреки че работи с най-големите и доказани звезди.

-  Кой от двамата е по-големият търсач на силни усещания?

Павел Иванов: Силните усещания ги търси повече Киро. Аз вече дори не знам в кой град се намираме. А другите колеги - с още по-натоварени програми, даже не ги и питам. 

Кирил Кирилов: И двамата сме еднакво големи ценители на приключенията, като се допълваме в различните жанрове предизвикателства. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай