Четвъртък,

Вандалски акт по фасадата на Софийския университет

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС -
158
Вандалски акт по фасадата на Софийския университет
A
A
A

В България има институции, които считат, че са над законите – така си обяснявам дупките за климатици по фасадата на Софийския университет. Това каза на брифинг министърът на културата Боил Банов.

„Това са лоши сигнали към обществото и към други хора, които не са институции, но и те си мислят, че са над закона. Оня ден някой пусна в Съдебната палата клипче да се снима – това е обидно. Институциите в тази държава трябва да са първите, които да спазват правилата, като искаме от гражданите да го правят. Ясно е, че не е спазен законът категорично - проект няма“, поясни той.

В момента тече разследване на това кой е разрешил поставянето на климатици по този начин, като в понеделник ще стане ясно кой ще понесе наказателната отговорност за това.

В момента тече разследване на това кой е разрешил поставянето на климатици по този начин, добави министърът на културата.

Поставеното на фасадата на висшето учебно заведение скеле вероятно ще бъде премахнато в понеделник.

Директорът на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата Александър Трайков даде информация за това какви са били обясненията на ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков за случая

"Той обясни, че има предписание от Столична община за премахване на климатичните тела, които са доста стари, може би вече на 20 години. Но всъщност не стана ясно дали имат предписания да сложат нови и по какъв начин. В края на краищата, ако Столична община е дала такова предписание, трябва да се знае, че тези предписания се съгласуват със Закона за културата. Почти е сигурно, че не е съгласувано. Санкциите ги определя съдът: от 3 000 до 5 000 лева", посочи Трайков.

Министърът на културата пък определи и заснемането на скандален клип в сградата на Съдебната палата като "Отвратително".


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички