Ути готви за принцеса Турандот

Ути готви за принцеса Турандот | StandartNews.com

Романтичната гора на парка в столичната Военна академия, която тази година става на 110, за седми пореден път става оперна и балетна сцена. Класическите сюжети ще се разиграват под открито небе в топлите юлски вечери от 1-ви до 17-и.

Принцеса Турандот ще даде официален старт на фестивала "Опера в парка" на 1 юли. С шедьовъра на Джакомо Пучини първата ни трупа спечели овации в Япония миналата есен. Диригент е Григор Паликаров. Спектакълът на 3 юли ще предложи още по-раздвижено представления. Във второ действие на сцената към оперните артисти ще се присъедини и кулинарният спец Ути Бъчваров, поканен от Пламен Карталов. Докато на сцената се забъркват вечните истории за любов, Ути ще свещенодейства около най-големия тиган у нас, направен от парен локомотив от 1915 година. Ути не само че ще готви наистина, но и след това манджата му ще могат да опитат всички зрители, ако са гладни.

В афиша са три балетни заглавия. Музиката на Верди и Сергей Онсов в шедьовъра "Дамата с камелиите" е на 8 и 9 юли. Участват първите сили на трупата Катерина Петрова и Марта Петкова, Емил Йорданов и Никола Хаджитанев.
Превърналият се в истинска класика балет по музика на Микис Теодоракис "Зорба гъркът" ще спечели възторзите на публиката на 10 и 13 юли. Росен Канев отново е Зорба. Младите балерини Боряна Петрова и Памела Пандова ще имат шанса да дебютират в "Силфида" на 15 и 16 юли.

Малчуганите ще се радват на четири представления от 11 часа: "Козелът сърдитко" на 2 и 10 юли, "Вълшебната флейта" на 9, "Мечо Пух" - на 3 и 17-и, "Червената шапчица" на 16-и.

Най-новото събитие, което прави първата ни трупа на белкантото, е фестивалът "Опера на върховете", който ще се случи под причудливите Белоградчишки скали. "Тоска" ще се играе там на 5 август, "Турандот" на 6-и, а на 7-и - "Лебедово езеро". Заедно със спектаклите, които ще се провеждат в първия двор на крепостта от 20 часа, ще има и специална програма - посещение на пещерата Магура за необикновения спектакъл пърформанс "Вагнер Магура: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри" на 5 август от 16 часа и на 6 и 7 август - от 11 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай