Уша в Градската галерия

Ретроспективната изложба на Станка Цонкова продължава до февруари

Уша в Градската галерия | StandartNews.com

Ретроспективна изложба на Станка Цонкова-Уша можем да видим до 4 февруари в Софийска градска галерия. Кариерата на Станка Цонкова-Уша започва с класическа черно-бяла фотография през 1974 година и преминава всички възможни граници в жанра. „Нейната фотография е нейният поглед, нейните ръце, потопени в процеса, нейното докосване на хартията, нейната игра с химията. Творчеството ѝ е отражение на емоционални полети и болезнени падания, лутания, търсене на себе си и „взиране в лицата, зад които се крият приятелите“, коментира кураторът Вера Млечевска.  

Въпреки че Уша участва активно в художествения живот до към 90-те, тя често е сама – твърде експериментална за фотографите и чужда на художниците. Два пъти е отличена с голямата награда на фестивала в Роаян, Франция, участва в тематичен форум и в Хюстън, САЩ.

Уша стига и до Япония, където я отвежда приятелството ѝ с Ейко Хосое – по негова покана прави изложба в галерия „Шадай“ в Политехническия университет на Токио. От това сътрудничество произлиза проектът „Прегръдка-Каменни Градини“ от 2003 г., вдъхновен от книгата на Хосое “Embrace”, от каменните пластики на Исаму Ногучи и японските дзен каменни градини. Двайсет години след създаването му бе показан в изложбата "Вълна отнесе стъпка в пясъка" в Топлоцентрала в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай