Уникална находка в училище, показват я за 24 май

Светите братя озаряват Мъглижко

Уникална находка в училище, показват я за 24 май | StandartNews.com

Дни преди най-българския празник 24 май в основно училище "Св.св Кирил и Методий" в мъглижкото село Дъбово беше открит паметник на светите братя. Това съобщи за БТА директорът на учебното заведение Даниела Петрова-Динева.

Идеята за паметника била нейна, но е гласувана на педагогически съвет през февруари т.г.

Автор на скулптурата е Велин Дечков. Паметникът беше открит с тържествен водосвет за здраве. Проектът за изграждане на монумента е финансиран със средства от бюджета на училището.

В бившата столова на училището е била открита забравена камбана.  „Не успяхме да открием кога е била оставена там, но решихме, че ще я реставрираме, тъй като й липсваше езикът.  Свързахме се с фирма, която изработва такива и за 24 май ще прозвучи за първи път"-разказва директорката.

През следващата година училището ще чества своята 175 годишнина, добави още Динева.

Училището е открито през 1849 г. когато в северозападния край на църковния двор се построява светско първоначално училище. То се е състояло от стаи с мазе.

Първият възрожденски учител е попският син - даскал Енчо поп Николов. Днес школото е с осем класни стаи, четири кабинета и физкултурен салон, а в него учат 105 деца.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай