Уди Алън: Чувствам се на 20

Уди Алън: Чувствам се на 20 | StandartNews.com

Не съм пипвал компютър през живота си, казва легендарният режисьор

Уди Алън е синоним за високо майсторство, арт висота, свежарски хумор и по-голяма слава в Европа, отколкото в Щатите. Режисьорът е вече на 80 години и заедно с Клинт Истууд доказва, че старостта може да е един от най-продуктивните етапи в кариерата на всеки режисьор. Алън продължава да прави по един филм годишно, а ексцентричността му става все по-голяма с времето. Ето какво заяви пред "Холивуд рипортър" легендарният режисьор.

- В момента сте на 80. А смъртта винаги беше тема на най-ранните ви филми. Сега, на тази възраст, занимава ли ви този проблем?

- Все още ме тревожи. Впрочем, занимаваше ме още като бях на пет. И продължи през целия ми живот. Единственото, което съм измислил по въпроса за смъртта, е да направя всичко възможно да го прогоня от ума ми. Обикновено се опитвам да се фокусирам върху нещо по-маловажно: например ще мога ли да заснема добра сцена между Джеси Айзенбърг и Стив Карел. Ако мисля за това, поне мога да вземам добри решения. А по отношение на въпроса за смъртта - не.

- Променихте ли се през годините?

- Моята артистичност еволюира. В началото, когато започнах да правя филми, единственото, от което се интересувах, бяха смешките. А после, през годините, станах по-амбициозен и исках да стигам до по-дълбокото.

- Как дойде идеята за новия ви филм "Кафе общество"?

- Исках да направя филм за семейство и отношенията на членовете му едни към други, както и за любовната история на главния герой. Представях си как филмът има структурата на роман, за да мога да се потапям в съдбата на всеки един от героите. Затова и реших да съм основен разказвач в лентата, така сякаш пиша книга.

- Все още ли мразите Лос Анджелис?

- Не... Това впрочем винаги е било мит. Никога не съм мразел града. Просто не е място, в което бих могъл да живея - понеже не обичам горещия климат и не искам постоянно да завися от колата си. Мога да карам, но не обичам да седя зад волана... Харесвам градове като Ню Йорк, където мога да изляза от дома си и веднага да попадна в средата на всичко - шума, трафика, хората... И да има облачни, дъждовни или снежни дни. Но имам много приятели в Калифорния. Обичам да ходя там за кратки периоди.

- Четете ли много книги?

- Никога не съм се наслаждавал на четенето. Не съм от този тип хора. Четях комикси, докато навърша 18. И отварям различни книги през десетилетията, понеже

всеки трябва да чете, ако иска да оцелее в живота

Но не го правя за удоволствие, а защото трябва. Предпочитам да гледам бейзбол, баскетбол, да ида на кино или да слушам музика.

- Кой вестник четете?

- "Ню Йорк Таймс" - десетилетията наред. Разгръщам често и таблоидите.

- Четете ли там нещата, които пишат за вас?

- Никога не чета каквото и да било, писано за мен. Нито интервюта, нито репортажи, нито пък - не дай боже - положителна или отрицателна критика за филмите ми. Старателно се опитвам да не мисля за имиджа си. Обръщам внимание само на работата си и не ме интересува дали пишат колко съм велик, или какъв глупак съм. Хубаво ми е да се събудя сутринта, да имам сценария пред мен, да се срещна с оператора, да започна да работя с чаровните мъже и жени актьори и да правя кино. А когато филмът свърши, да се насоча към нов.

- Бяхте много критикуван за това, че се оженихте за осиновената си дъщеря Сун-И. Как се чувствахте тогава?

- Като имунизиран към всякакви критики. Правех кино, чувствах се във форма, работех от сутрин до вечер упорито. Не ме интересуваше какво казват за тази история изобщо, бях погълнат от филмите.

- И никога не сте били травматизиран от публичния скандал?

- Изобщо.

- Как се разбирате със Сун-И?

- Тя е имала много трудно детство в Корея. Била е сираче, живяла е на улицата, гладувала е... И мисля, че наистина направих живота й много по-добър. Осигурих й много възможности, от които тя се възползва добре. Образова се, сдоби се със стотици приятели, завърши колеж, видя цяла Европа, а сега пътува навсякъде с мен. От това колко съм й помагал в живота изпитвам по-голямо удоволствие, отколкото от филмите ми.

- А как тя ви промени?

- Не мисля, че съм се променял изобщо. Мисля, че съм същият човек, който бях, когато бях на 20. Имам същите навици, същия начин на работа, същите фобии, същите забавления. Май не съм мръднал.

- Гледате ли все още по много филми?

- Почти не. Много малко нови ленти предизвикват интереса ми. А американско кино почти не гледам вече.

- Не сте ли гледали поне един филм със супергерои? От тези, които правят по милиард боксофис?

- Не.

- А някои от старите ви шедьоври?

- Не.

- Впрочем знаете ли, че това е 12-ият филм, който представяте в Кан?

- Възможно... Не зная.

- Ако имахте възможността, бихте ли изтрили някой от вашите филми?

- Бих запазил следните: "Пурпурната роза на Кайро", "Мач пойнт", "Съпрузи и съпруги", "Зелиг" и вероятно "Полунощ в Париж". За останалите не гарантирам.

- А "Ани Хол" и "Манхатън"?

- Направих ги толкова отдавна, че не си спомням почти нищо от тях. Даже си спомням, че

от "Манхатън" изобщо не бях доволен и водих преговори да го изтеглим от пазара

и да не го показваме въобще. Продуцентът ми каза, че съм луд и че филмът е чудесен, а и сме вложили много пари в него.

- Гледате ли някой от новата вълна сериали? "Breaking Bad" например?

- Не... Не обичам да седя вкъщи. Обикновено излизам с приятели на вечеря. А като се прибера, вече ми се спи. Нямам време за сериали.

- Все още ли нямате компютър?

- Нито пък смартфон. Не съм добър с технологиите, не ми се занимава.

- Никога ли не сте писали имейл?

- Не. Няма нито да напиша, нито да получа.

- Как остаряването промени възгледите ви към религията?

- Все още мисля едно и също: че религията е приятна фантазия за хора, които се опитват да потиснат болката от реалността и съществуването.

- Кого ще подкрепите на изборите?

- Харесвам Хилари. Както и Бърни Сандърс. Но мисля, че Хилари ще направи повече от него и дори той би бил по-доволен, ако тя спечели.

- Вярно ли е, че сте се срещнали със Самюъл Бекет?

- Да. Дори си говорихме за пет минути в Париж. Пиех кафе и някой ми каза - ей там е Самюъл Бекет, искаш ли да се срещнеш с него? Беше много мил. Макар че никога не съм му бил фен. По онова време исках да се срещна с Жан Пол-Сартр. Негови агенти ми казаха, че е възможно, но трябва да платя определени пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай