Учен откри скрит портрет под Мона Лиза

Учен откри скрит портрет под Мона Лиза  | StandartNews.com

Френски учен заяви, че е открил различен, скрит портрет под образа на Мона Лиза в най-популярната творба на Леонардо да Винчи. Паскал Кот е направил своето откритие след 10 години анализ на платното с помощта на светлоотразителна технология, информира Independent.

Кот твърди, че скритото изображение е по всяка вероятност на жена. То прозира в десния горен ъгъл на картината. Ученият стига дотам, че призовава за смяна на името на творбата. От Лувъра обаче нямат коментар относно разкритията. Експертите пък категорично не приемат разкритията на Кот.

Именно в Лувъра е закачена картината, застрахована за 782 милиона долара.

Портретът на Мона Лиза е изследван от експертите над 50 години, но досега повечето анализи са правени с инфрачервени лъчи. Според Кот неговият способ позволява по-детайлно проникване в пластовете на картината.

"Можем да анализираме много по-точно, пласт по пласт. Все едно белим лук. Можем да възстановим напълно хронологията на създаване на картината. Резултатите разбиват голяма част от митовете за шедьовъра на Да Винчи. Когато приключих с реконструкцията на Лиса Герардини седях пред портрета и тя бе коренно различен човек от днешната Мона Лиза. Това не е същата жена", коментира Кот пред BBC.

Кот твърди, че истинската Мона Лиза е скрита под пластовете боя. Тъй също така твърди, че е открил два други образа.

Френският учен е получил достъп до портрета в парижкия музей през 2004 година. Технологията му позволява проникване под пластовете боя чрез изстрелване на серия от интензивни светлинни лъчи към картината. В същото време камера извършва измервания на отражението.

"Без съмнение това е една от историите на века. Със сигурност няма да се приеме радушно от управниците в Лувъра, но това, за което говоря би трябвало да означава - "чао" на Мона Лиза и "здравей" на някого другиго", казва още Паскал Кот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай