"Цирк Мираж" ще потопи публиката в света на марионетното изкуство

Той ще бъде представен на 13 октомври в Държавен куклен театър-Видин

"Цирк Мираж" ще потопи публиката в света на марионетното изкуство | StandartNews.com

Марионетният спектакъл който носи името "Цирк "Мираж",  ще бъде представен на 13 октомври, петък, в Държавен куклен театър - Видин. Автор, режисьор, сценограф и технолог на изработката на куклите е видинският марионетист Теодор Борисов.

Той се занимава с марионетен театър от 22 години. Борисов дълги години преподава микро драматургия в Болонския университет. Във видинския куклен театър започва като стажант-актьор преди 23 години, а сега се завръща като марионетен режисьор. 

В България досега не е правено такъв тип марионетно представление. Ние не използваме драматургия и текст, а езика на клоуна, обясни пред БТА Теодор Борисов.

Оркестър "Камилокромо" от Италия написва музиката и я подарява. „Композиторът ще дойде на премиерата заедно с един от солистите, за да уважи събитието. Обещаха да направят и малък концерт“, допълни още марионетистът. 

Той обясни, че куклите са дървени и са направени от липа, която е съхнала в продължение на 15 години. „Това е най-трудната кукла за водене, защото е на конци и опасностите от оплитане по време на игра са хиляди. Актьорите първо учат как биха могли да се оплетат на сцената и как биха могли по време на спектакъл да се разплетат без публиката да разбере“, разказва за трудностите при управление на марионетка Борисов. 

В България, за съжаление, няма марионетисти, има кукловоди. Това за мен е основната цел и мисия да дойда във Видин, да работя с тези прекрасни млади артисти, които ми дадоха да разбера, че марионетният театър в България не е свършил, той сега започва.

В спектакъла участват актьорите Наделина Камбитова и Красимир Кирчев, а художник е Теодора Обретенова, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай