Трио кино юнаци в „Смартфонът беглец“

Матей Генчев, Симеон Филипов и Василена Стоянова се вихрят в тийн екшъна

Трио кино юнаци в „Смартфонът беглец“ | StandartNews.com

Двама юнаци и една ефектна млада госпожица се вихрят в „Смартфонът беглец“ – тийн екшъна, чиято официална премиера е на 6 февруари в столичния Парадайз, а стартът му в киносалоните е на 8 февруари. Симеон Филипов и Матей Генчев, познати на публиката от „Дякон Левски“ и „На педя от земята“, както и Василена Стоянова се държат като истински звезди пред камерите. Неслучайно вече имат фен клуб из цяла Европа, след като поредният филм на арт дуета Максим Генчев и д-р Златина Филипова, която този път е не само продуцент, но и сценарист, обиколи чужди фестивали  и получи награди и аплаузи. „Тримата са толкова атрактивни и убедителни в „Смартфона“, че нашата кинокомпания „Амрита арт“ вече има предложения за международни копродукции“, коментира д-р Златина Филипова.  
Докато Фил, Анджи и Марко търсят заровеното съкровище на Вълчан войвода – но не от сребролюбие, а в името на благородна кауза, високотехнологичен смартфон се превръща в машина на времето и ги пренася в миналото: сред страшни хайдути, където ги очакват много опасности. В момент, в който животът им виси на косъм, мълниеносно трябва да се върнат – тук и  сега. Малка грешка при пренасянето отваря портал – и приключенията продължават на пълни обороти и с още по-завладяваща динамика. 
И ако Василена Стоянова, която учи във Френската гимназия, вече мисли за кариера в политиката – от кмет на София и нагоре, то Матей и Симеон са тотално предани на киното. Матей, който се включва във всичките филми на баща си Максим Генчев, в момента е студент в Англия - в Art university of Bournemouth. Но тъй като академичната британска действителност е тясна за неговия балкански темперамент, той подготвя премиерата на първия си пълнометражен игрален филм. Лентата се казва „Бягай“, а историята – както е редно за съответната аудитория – е съвсем любовна. В ролите са влогърите Симона и Босайде – в твърде атрактивни екранни отношения, рапърът Бобката от Murda boyz, певецът Галин и неговата бизнес партньорка в живота Десита, и, разбира се, Симеон Филипов. Първите прожекции пред широката публика вероятно ще бъдат през май. 
Симеон Филипов, който стана известен като малкия Левски в епоса на Максим Генчев за Дякона, а после и с „На педя от земята“, е на финала на обучението в училището си в Малта. Той вече е приет в елитния арт колеж Хъртууд хаус в Съри. Всъщност тийнейджърът се чувства космополит от ранна детска възраст – още от времето, когато обикаля за премиери из Европа с продукциите.   
„За да представим „Смартфорът беглец“, естествено, отново се впуснахме в пътувания - интензивни, но много приятни и  вълнуващи. В Германия беше сериозно преживяване – и срещата със зрителите, дошли в културния център в Берлин за „На педя от земята“,  и на детския фестивал КиКиФе, където „Смартфонът“ беше в състезателната програма. В Лондон пък се върнах към познати места и спомени. Там бяха първите истински зрители на филма ни - българчетата и техните родители. В Германия най-често първо ми задаваха въпроса „Как говориш немски така добре?“, а след това искаха да им разкажа за ролите  ми. В Лондон първоначално децата бяха много притеснени, но като се отпуснаха, ме заразпитваха: Как съм получил първата си роля на екран - малкия Левски, как се чувствам като Фил в „Смартфона“? И най-вече – дали след пътуването ми във времето съм останал същият.  Беше им интересно, когато им обясних, че няколко месеца преди снимките репетирахме на маса с режисьора Максим Генчев и другите главни герои Марко и Анжи - Матей Генчев и Василена Стоянова. Нямаше изненадани, че тримата станахме приятели“, разказва Симеон Филипов. Особено драматично било на терен,  когато сложили взрив пред него. „Тревожех се да не би да е поставен обратно и да гръмне в гръдния ми кош. Честно казано, като малък приемах киното доста по-свободно. Мислех, че наистина можеш да станеш всеки и да бъдеш всичко - според ролята си. Много е важно да имаш самочувствие, но да не го показваш - за да не провокираш режисьора. Много добре се разбирам с Максим. Най-големият ми проблем е силната светлина на прожекторите - винаги ми блестят в очите. Иначе нито една актьорска задача не ми е трудна“, категоричен е Симеон. Той не крие, че приема кинославата си съвсем хладнокръвно. Всеки негов следващ филм се превръща във факт от ежедневието му. „Не предизвиква огромна промяна. Още повече че в Малта досега не са ме гледали на екран“, лаконичен е той. В свободното си време се забавлява като повечето си връстници – излиза с приятели, играе видеоигри с деца от цял свят, гледа филми.  Сред предпочитаните от него са „Междузвездни войни“ 8, „Мизъри“ по Стивън Кинг – не е нов, но го открива неотдавна, „Аз, роботът“...
„Най-важното за нас е, че започнахме да възраждаме традицията на детското кино – доста колеги ни последваха и това може само да ни радва“, категорични са Максим Генчев и д-р Златина Филипова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай