Три творби на Кристо в Квадрат 500

Рисунките са от частните колекции на Спас Русев, Красимир Гергов и Любомир Василев

Три творби на Кристо в Квадрат 500 | StandartNews.com

Три творби на Христо Явашев-Кристо привличат публика в Квадрат 500 до 25 октомври. Те са от частните колекции на Спас Русев, Красимир Гергов и Любомир Василев. Тримата бизнесмени са сред най-състоятелните почитатели на световноизвестния художник, който си отиде на 31 май – две седмици преди да навърши 85. Изложбата се реализира с подкрепата на VIVACOM.

Ценителите могат да се насладят на великолепните рисунки, правени за „Обградените острови“, „Над реката“ и „Мастабата в Абу Даби“. Само един от трите проекта е осъществен – „Обградените острови“. Невероятната като визуален ефект огромна инсталация в залива Бискейн, Маями, е реализирана през 1983-а. 11 късчета земя са обградени с тъкан розов полипропиленов плат, който следва контурите им на 61 метра разстояние и „плува“ върху повърхността на водата. В продължение на две седмици „Обградените острови“ са видени и преживени от търсачи на силни усещания - от брега, по вода и от въздуха. Сияещата багра на текстила, покриващ бреговата ивица и скриващ се в зеленината на необитаемите оазиси, е избрана така, че да бъде в хармония с тропическата растителност, светлината на небето в Маями и палитрата в Бискейн.

Визията на Кристо и Жан-Клод за „Над реката“ датира от 1992-а и включва 9,5 километра бляскави сребърни тъкани панели, окачени като хоризонтална завеса над водата в осем различни участъка от река Арканзас между градовете Каньон и Салида в южно-централната част на щата Колорадо. През август на 1992-а, 1993-а и 1994-а Кристо и Жан-Клод и техният екип изминават 22 530 километра из Скалистите планини в САЩ. Проучват 89 реки в 7 щата и набелязват 6 възможни места. След ново посещение през лятото на 1996-а се спират на Арканзас. През 2011-а Кристо получава всички необходими разрешения от федералните, щатските и местните власти. Но през 2012-а група хора се противопоставя и завежда дело срещу Държавните паркове в Колорадо и срещу Бюрото за управление на земята. Тези действия, в които Кристо вижда и политически аргументи, повлияни от избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, са причината през януари 2017-а той да обяви, че спира да работи по проекта.

„Мастабата“ близо до оазиса Лива на около 160 километра км южно от Абу Даби е замислена през 1977-а. Това е най-дългият във времето проект в развитие на Кристо и Жан-Клод, с чието продължение днес са ангажирани техните племеници. През 1979-а двойката посещава за първи път ОАЕ. При следващите си пътувания българинът и французойката установяват трайни приятелства с жители на Абу Даби. Следват различни фази, свързани с независимите едно от друго проучвания на инженерни екипи от няколко страни, както и с анализирането на социалните и икономическите аспекти. „Мастабата“ е замислена като най-голямата постоянна скулптура в света. Изградена е в духа на ислямската архитектура - 150 метра височита, 300 метра дължина  225 метра дълбочина между наклонените под 60 градуса стени. Цветовете и разполагането на 410 000  стоманени варела за нефт с вместимост от 55 галона всеки са избрани още през 1979-а.

Националната галерия притежава произведения на Кристо от студентските му години в София, както и два постера. Квадрат 500 ще покаже и снимки на Кристо и Жан-Клод – от живота и кариерата им. Както се знае, съпрузите винаги и тотално финансират не само „опаковките“ си, но и тяхното показване – единствено чрез продажбата на подготвителни скици и колажи. Припомняме, че Триумфалната арка в Париж ще бъде опакована през 2021 година по всички правила и завети на Христо Явашев, като цялата работа ще струва между 12 и 14 милиона евро.

Повечето световни музеи притежават творения на Кристо от годините след емиграцията – пакетажи, графики, фотоработи, докато Националната галерия излага в зала 27 в Квадрат 500 негови платна в традициите на 50-те години /„Момче в градината“, „На пазара“ „Момче с шапка“, „Портрет на Мария“, „Момиче с плитки“, „Циганче“, „Мъжка глава“/ които дори не са подписани. Самият той е бил почти дете, когато ги е рисувал. Те са дарени от фондация „Свети Владимир и Свети Мина“ преди 20 години и идват от семейството на Кристо. От Националната галерия са правили опити да придобият рисунки от серията „Опакования Райхстаг“, но на преговорите с Владимир Явашев се оказва, че държавата отново е закъсняла.

Със студентски работи на Христо Явашев се гордее и НХА, където той учи до четвърти курс, преди да избяга от страната. Освен работни етюди, Академията има и подписани постери на Кристо и Жан-Клод – подарък от двамата. Те ще бъдат подредени през есента в „Дом Витгенщайн“ във Виена – на изложба в памет на съпрузите.  

Община Габрово притежава около 50 постера с автографите на Явашев и жена му и са предоставени от двойката за създаване на Център за съвременно изкуство с тяхното име в Габрово. Те бяха показани в експозицията „Кристо и Жан-Клод. Проекти“ през 2017-2018 в Музея на хумора и сатирата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай