Три филма, които не са за изпускане от програмата на Киномания 2023

Може да ги гледате от 16 ноември до 3 декември

Три филма, които не са за изпускане от програмата на Киномания 2023 | StandartNews.com

От 16 ноември до 3 декември зрителите ще могат да гледат най-добрите филми от изминалата година в световното кино, както и вечни класики, с които Киномания отдава почит на големите майстори на седмото изкуство.

Вече са в продажба билетите, както за зала 1 на НДК и кино "Люмиер", така и за партньорските кина "Одеон", Дом на киното, Евро Синема, Културен център G8, кино "Влайкова" и зала "Славейков".

По традиция сред акцентите в програмата са редица национални премиери на най-доброто от изминалата година в световното кино, както и вечни класики, с които Киномания отдава почит на големите майстори на седмото изкуство.

Ето три филма, които може да гледате на Киномания 2023г. 

1."Уроците на Блага" (2023), режисьор - Стефан Командарев

 

Този филм е задължителен от списъка за гледане не само, защото е българското предложение за "Оскар", но и защото с него се открива (на 16 ноември от 19:00 часа в зала 1 на НДК) тазгодишната Киномания.

Няма как да следим пулса на световното кино, ако не следим пулса на българското кино с всяко ново предложение, което се появява, особено с награди от кинофестивали от различни точки на света.

За краткия си път от "Златна Роза" до Киномания "Уроците на Блага" вече успя да спечели следните награди: голямата награда на журито от кинофестивала в Рим, специалната награда на журито и наградата на критиката на фестивала CinEast в Люксембург!

"Уроците на Блага" триумфира и на кинофестивала в Карлови Вари в Чехия, като спечели три награди, сред които и голямата награда "Кристален глобус" за най-добър филм!

2. "Жан дю Бари: фаворитката на краля"(2023), режисьор: Майуен

Това е филмът, който откри триумфално фестивала в Кан и маркира завръщането на актьора Джони Деп на голям екран. Режисьорката Майуен отдава почит на легендарната съдба на прочутата Жан дю Бари - куртизанка и фаворитка на крал Луи XV.

Заснет на кинолента и сред разкоша на двореца Версай, филмът проследява невероятното пътуване на Жан - от момиче със скромен произход до любимка на краля, която обаче бързо изпада в немилост в годините след неговата смърт. Сценаристка, режисьорка и изпълнителка на главната роля, Майуен пристяга корсета на своята героиня и партнира достойно на холивудската легенда Джони Деп, който играе крал Луи XV.

Въпреки доброто си владеене на френския език от годините на брака си с Ванеса Паради, Деп преминава специален курс на обучение, за да постигне специфичното произношение от епохата на Молиер.

3."Чист късмет" (2023), режисьор: Уди Алън

Чист късмет" е 50-ият филм на култовия американски режисьор, в който той демонстрира висш пилотаж в правенето на кино. В традицията на криминалните интриги от филмите си "Мач Пойн" и "Сънят на Касандра", Уди Алън представя своя филм, заснет като френска продукция - с френско финансиране, френски актьори в главните роли и диалог изцяло на френски език - новият филм на живата легенда Уди Алън е заплетена любовна история за изневяра и отмъщение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай