То се завръща

То се завръща  | StandartNews.com

Мястото носи името Дери - измислено американско градче, сътворено от прословутото въображение на Стивън Кинг. Всичко започва с приятна провинциална безметежност. Докато внезапно, едно след друго, започват безследно да изчезват деца. Нещо ги убива. И само "Клубът на загубеняците", шест невинни момчета и едно момиче, разбират, че в града живее не обикновен престъпник, а древно зло, бродещо из канализациите, където "всичко се рее". Това зло приема облика на усмихващ се клоун, който държи връзка с балончета, носи името Пениуайз, или както всички ще разберат по-късно, може да се нарече просто "То".

Кралят на хоръра Стивън Кинг е известен с развинтените си фантазии, но безспорно страшния клоун и сблъсъка му с децата е един от най-майсторски сътворените сюжети, вдъхващи ужас на читателите по цял свят.

Книгата е една от най-обемистите на Кинг - двата, или три - в зависимост от изданието - тома надхвърлят 1500 страници.
А чудовището, което шества из тях и се храни със страха на децата, грабва умовете на вече няколко поколения читатели.
Сега обаче "То" ще се завърне. На кино! Режисьорът Анди Мушети ("Мама") се е заел със задачата да възкреси намацания с грим злодей и да го сервира без компромиси и в цялата му ужасяваща прелест на големия екран. Преди дни той пусна в социалните мрежи кадър от това как изглежда новият клоун (тъй като вече има един не много добър филм от 1990-а година). Кадрите се понравиха веднага на феновете на култовия роман, които нямат търпение да видят отново чудовището.
Носителят на "Еми" за костюмите на "Mad Men" Джани Браянт е поел задачата да направи Пениуайз максимално страшен. И е решил, че клоунът трябва да бъде облечен с причудлива дреха, в която има елементи на Средновековието, Ренесанса, Елизабетинската и Викторианската епоха. "То" е зло, което шества през цялата история - ние знаем това от романа на Стивън Кинг. Това е едно безсмъртно, древно зло, съществуващо от началото на Вселената.

То е манифестация на всичките ни страхове от зората на човечеството

разказва майсторът на костюмите. "Или пък е просто играчка, която някога е принадлежала на дете, което я е изоставило", добавя с усмивка той. "Нарочно съм направил костюма на клоуна така, че постоянно да се свива силно на различни места - през кръста, в краката, през бицепса, навсякъде. Ръкавиците му пък са толкова стегнати, че ръцете изглеждат така, сякаш са от порцелан. Иска ми се частите от тялото му да изпъкват, да изглеждат подути, малко като на кукла. По подобен начин се "подуват" на различни места телата на паяците - а знаем, че "То" обича да приема и тяхната форма, както става в края на втората книга. В костюмът има много сиви и бледи цветове - понеже "То" се промъква като сянка", казва още Браянт.
Ролята на клоунът ще се играе от Бил Скарсгард, който ще скрие лицето си под тонове грим, но ще трябва да овладее тялото и усмивката си до съвършенство, за да вдъхва ужас с всеки свой жест. Режисьорът Анди Мушети обещава, че адаптацията на лентата за големия екран ще има много повече брутални сцени и кървища, както е в самата книга - в оригиналната версия през 1990 година някои от най-сериозните ужасии на Стивън Кинг бяха пропуснати, за да се пожали аудиторията. Сега обаче съспенсът ще бъда обтегнат до краен предел или поне колкото да ти приседнат пуканките в кино салона. Мушети споделя още, че най-голямото предизвикателство при екранизацията на "То", е да се направи втората част - когато децата са вече възрастни и повторно им се налага да се изправят срещу чудовището от детството, което се е завърнало. "Проблемът е че в самото "То" има нещо детско и инфантилно, а Стивън Кинг го е пресъздал чудесно. Когато обаче срещу него застанат възрастни е много трудно да направиш така, че да им повярваш", разказва режисьорът. Той имал и една екстравагантна идея, от която все пак се отказал - възрастните в предстоящия филм през 2017-та да бъдат децата, които са играли в лентата от 1990-та. Впрочем, любопитното е, че филмът на Мушети ще излезе 27 години след оригиналната версия: а точно през толкова време, по самия сюжет на Кинг, се завръща митичното "То".

Известно време се говореше, че ролята на клоунът ще бъде поета от самият Джони Деп. Който действително би могъл да предаде изключителна пластичност на Пениуайз. Актьорът обаче отказал заради основателна причина:

от малък има развита фобия към точно тези образи

Задължителната усмивка, прекаляването с червения грим, избеленото до крайност лице предизвикват в него пълен ужас. Интересното е, че за да се справи със страха си, Джони Деп колекционира малки фигурки на различни клоуни и понякога ги съзерцава дълго. Същата фобия от гримирани палячовци има и Даниел Радклиф. Желанието на Деп да се изправи срещу страховете си обаче не било чак толкова голямо, че да поеме ролята на най-страшния измежду всички. А Тим Къри, който играе прочутия Пениуайз във филма от 1990 година, бил толкова ужасяващ с гласа си, че останалите актьори започнали да го избягват по време на снимките...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай