Теди Москов стана дядо

Теди Москов стана дядо | StandartNews.com

Москов черпи за внучка и за гастрола на "Пурпурният остров" в София

Теди Москов и Мая Новоселска черпят за внучка. Синът им Иван, който очаквано се оказа страстен театрал и кинаджия, стана щастлив баща в края на миналата седмица. Малката има и прабаби, между които е изключителната писателка и сценаристка д-р Рада Москова, майката на Теди.

Прочутият режисьор утре представя в Армията "Пурпурният остров" - много успешния спектакъл, който той направи с варенския куклен театър. Представлението е от 19 часа, но поради огромния интерес може да има и второ от 21. Това ще решат директорите на двете трупи - Мирослав Пашов и Вера Стойкова, която играе толкова силно комично и незабравимо живописно, че Теди понякога я нарича "Лафазанов в пола". Подзаглавието на творението на Михаил Булгаков звучи така: "...Или генерална репетиция на пиесата на гражданина Жул Верн в театъра на Генадий Панфилович - с музика, вулканични изригвания и английски моряци в четири действия, с пролог и епилог". Преводът е на драматурга Майя Праматарова, която отдавна живее между София, Ню Йорк и Москва, сценографията и костюмите по традиция са на Свила Величкова, а музиката, естествено, е на Антони Дончев. В ролите освен "шефката" са Красимир Добрев, Галин Гинев, Боян Стоянов, Гергана Господинова, Евгения Василева, Диана Цолевска, Стоян Стоянов.

Пиесата на Булгаков, писана през 1927 година, е позволена и качена в московския афиш едва през 1984-а, когато започва размразяването покрай Перестройката, а сега Москов я прави за първи и на бг сцена. Уви, тя е страховито актуална - независимо че е посветена на дивотиите след Октомврийската революция. "Прогонените от червените туземци арапи търсят политическо убежище в Европа и се чудят как да ги издържат, как да ги впрегнат да работят и как да ги върнат там, откъдето са тръгнали. Все едно е писана за сега", коментира Теди. Неслучайно той избира малко по-радикален финал, отколкото е този на Булгаков. "Подобен спектакъл мога да направя само с кукловодите от Варна. Партнираме си от години.

Страхотните професионалисти ми позволяват да прикривам режисурата си зад актьорската им игра. Всичко в "Пурпурният остров" е трудно - и текстът, и образите, и ужасяващият ритъм", категоричен е Теди. "Театърът винаги има един екзекутор, независимо как се нарича той, дали е цензор, дали е финансист, дали е някакъв си, но театърът винаги зависи от него", казва Вера Стойкова в контекста на един от главните персонажи. "Пурпурният остров" е номиниран за "Икар" 2016 от Гилдията на творците в кукленото изкуство в категория "Индивидуално постижение".

Самият Москов - вече и за щастие - не е толкова категоричен, че се отказва от активно участие в жанра. Той все още твърди, че дълго време няма да поставя нещо ново, но затова пък ще възстановява култовото си представление "Мармалад" за театър "Азарян" в НДК. В момента Теди пише два сценария за кино и събира драматургичните си текстове и есета, които са десетки, но все още се чуди дали да ги даде на "семейния" издател Румен Леонидов, който се грижи за книгите на д-р Рада Москова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай