Тайните на шотландския килт

Традиционната мъжка пола символизира смелост и чест

Тайните на шотландския килт | StandartNews.com

Един от най-разпознаваемите национални символи на Шотландия е килтът. Днес носенето на килт е уникално явление, което символизира смелост и чест и се носи с подчертана гордост. Но как той се утвърждава в мъжкия гардероб и кой има право да го носи?

Всъщност шотландците далеч не са единствените мъже, които носят поли. В Античността драпираните хитони са били носени от гърците, докато римляните са предпочитали туники. На свой ред панталоните са признати за варварски дрехи и осмивани. Смятало се, че панталоните са измислени от номади. Когато пътували на кон, те спасявали краката от триене по кожата на животното. През 4 век от н.е. Император Теодосий законно забранява носенето на панталони. Нарушаването на забраната заплаши мода с лишаване от граждански права и изселване от града. Полите (саронгите) са често срещани в Югоизточна Азия и Океания в наши дни.

Никой освен шотландците не вижда важното символично значение в полата. Освен това Шотландия е северна държава, където би било по-удобно и по-топло с панталони. Първоначално килтът бил просто парче плат – голямо, дебело, неразрязано парче вълнен плат, което не се носи от всички шотландци, а само от планинците. То топли, не ограничава движението и през нощта се превръща в одеяло. По време на битка такова одеяло може бързо да бъде хвърлено и да се бие леко, което не може да се каже същото за панталони и кожух.

Защо карирания плат внезапно се превръща в пола и в национално облекло, самите шотландци не знаят. В планината няма практическа употреба на пола. Най-вероятно това първоначално е символика. Вече никой не носел вълнен плат, но килтът продължава да символизира отдаденост на традицията и шотландската любов към свободата.

Хората започват да носят килт в съвременния му вид не по-рано от 16 век. Карираният орнамент на полата – тартан, означава принадлежност към определен клан. След въстанието на якобитите, от 1745 до 1782-а британците забраняват на шотландците да носят килт. Интересът към този елемент на облеклото се пробужда едва към средата на 19 век. Прави впечатление, че по-голямата част от орнамента на клана вече е била забравена. Вероятно самият килт може да е потънал в забрава. Той оцелява само благодарение на кралските полкове, които през 18 век все още имали привилегията да носят поли.

Сам по себе си всеки мъж може да носи килт в обикновено каре, но носенето на килт с тартан изисква строги правила. Тартан от определен регион могат да носят само онези хора, които са свързани с него. Съответно военните тартани могат да се носят само от военните. Неспазването на правилата може да предизвика конфликт. Към днешна дата шотландците са запомнили и регистрирали три хиляди тартана. Нови дизайни вече не се регистрират. Съществува обаче световен регистър на тартаните, където през 2010-а са регистрирани шест хиляди варианта, пише БГНЕС. Любопитен факт е, че Санкт Петербург има свой собствен тартан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай